MENIU

SCENE APOCALIPTICE ÎN AUSTRALIA! În jur de 1.400 de case au fost distruse şi zeci de persoane sunt date dispărute

Situație critică în tot sudul Australiei, din cauza uriașelor incendii de vegetație care cu greu mai pot fi controlate.

Autorităţile din statul New South Wales au decretat stare de urgenţă timp de o săptămână, în contextul în care de mâine se înrăutăţesc condiţiile meteo care favorizează producerea incendiilor. În aceste condiții, au fost emise ordine de evacuare pentru mai multe localități. Principalele drumuri au fost închise, iar pe cele câteva artere circulabile s-au format blocaje uriașe. 

Orașul Conjola din New South Wales arată ca după apocalipsă. Aproape 100 de locuințe au fost mistuite de flăcări, iar din mașini au rămas doar cadrele metalice. Cei care nu au părăsit la timp zona sunt expuşi acum pericolului. Bilanțul în acest moment este de 18 morți, 17 dispăruți, 1.400 de case distruse și 5 milioane de hectare de teren arse.

 Centrele de refugiați sunt pline de oameni, rămaşi fără locuințe, iar situația a devenit destul de tensionată. 

”Avem o provocare serioasă în această parte a țării în ceea ce privește comunicațiile. Facem tot posibilul ca oamenii să aibă cele necesare și să aibă curent electric, iar acest lucru creează destul stres în comunități”, a declarat GLADYS BEREJIKLIAN, premierul statului New South Wales.

 Mallacota este o altă localitate afectată. Aerul a devenit irespirabil, iar oamenii s-au refugiat pe bărcile din largul oceanului. ”Te trezești că te plimbi lângă casa ta și te gândești că aici a fost dormitorul, locul plin de istorie al familiei, amintirile copiilor mei pe când erau bebeluși și totul s-a distrus”, a spus unul dintre păgubiți.

 În jur de 4 mii de militari au fost chemați în ajutor în zonele pârjolite de foc. Oamenii sunt salvaţi cu elicopterele din calea flăcărilor. 

 Meteorologii nu vin cu vești bune. În continuare, se anunţă temperaturi de peste 40 de grade, ceea ce creşte probabilitatea apariţiei de noi focare. 

 

Mai multe articole despre:
australia foc incendii