MENIU

Scăpare a cenzurii sau schimbare de strategie? Un site rusesc publică fotografiile și poveștile unor militari morți în Ucraina

Gestul unui site local din Rusia de a publicat fotografii și poveștile unor militari care au murit în Ucraina a stârnit nedumerire, ținând cont de restricțiile și pedepsele dure ce-i vizează pe cei care ar publica informații considerate neconforme cu liniile directoare impuse de la Kremlin.

Orenday.ru, un site de știri locale din provincia Orenburg a Rusiei, a publicat imagini și poveștile mai multor militari, majoritatea tineri, care au murit în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina.

Interesant este și faptul că publicația le cere localnicilor să transmită astfel de povești triste, pentru a le publica, ceea ce denotă faptul că nu a fost vorba de o scăpare. 

La nivel central, Kremlinul a avut o comunicare extrem de netransparentă în legătură cu militarii care și-au pierdut viața în luptele din Ucraina. Principalele agenții de presă - Ria Novosti, TASS și Interfax nu scriu despre pierderile umane, iar la începutul conflictului informațiile veneau exclusiv de la armata ucraineană. Pe de altă parte, pe platforme de comunicare precum VK (echivalentul rusesc al Facebook) și site-uri ale presei locale sunt numeroase anunțuri privind militari morți în timpul invaziei.

Captain Viktor Sitnik commanded a spetsnaz group. He was killed in Ukraine on March 12 and previously deployed to Chechnya and Syria. https://t.co/xSj9JGqxDMhttps://t.co/XZayZZiDbOhttps://t.co/Cq4t1gqdgxhttps://t.co/APBgwm2s1R pic.twitter.com/udaaXra8HM

— Rob Lee (@RALee85) March 27, 2022
Mai multe articole despre:
kremlin putin militar mort razboi ucraina