MENIU

Scăpam de cozile de la aparatele de reciclat SGR? Ce modificări sunt propuse în legislația privind reciclarea

În septembrie s-au colectat peste 80% din ambalajele reciclabile

Fostul ministru al Mediului, senatorul UDMR Barna Tanczos, propune organizarea în sistem centralizat a colectării automate în zona rurală şi a oraşelor mici din cadrul Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), astfel încât să se renunţe la colectarea manuală, considerată ineficientă şi anevoioasă. De asemenea, senatorul a depus o inițiativă în Parlament pentru a stimula colectarea prin sistemul SGR.

Prezent la o conferinţă care a marcat  „Un an de SGR în România”, senatorul a dat exemplul judeţului Harghita, unde a fost implementat un sistem eficient de colectare a deşeurilor reutilizabile prin care un singur automat de preluare a ambalajelor (RVM) poate fi conectat printr-o aplicaţie la toate magazinele din zonă care să „citească” bonurile emise în cadrul SGR.

„Dacă avem soluţii alternative, fiabile, bune, este mult mai uşor să organizăm colectare automată şi la nivelul comunelor”, a afirmat senatorul, citat de Agerpres.

El a precizat, de asemenea, că a depus la Senat un proiect de lege prin care să fie aplicate penalităţi şi la colectare şi la reciclare pentru neîndeplinirea ţintelor din SGR.

„Trebuie să impulsionăm sistemul să aibă performanţe dintre cele mai înalte”, a explicat senatorul UDMR.

Barna Tanczos a afirmat, totodată, că „SGR este un sistem extraordinar de bun cu efecte pozitive, dar poate să aibă şi efecte adverse”, referindu-se la imixtiunea sistemului în comerţul liber.

Mai multe articole despre:
sgr modificare regulament colectare