MENIU

Scandalul dintre taximetriști și Uber, mediat la Ministerul Transporturilor

Ministerul Transporturilor organizează o dezbatere pe tema Ordonanței de urgență promisă de Guvern la presiunea taximetriștilor.

Ministerul Transporturilor organizează vineri dimineaţa o şedinţă publică de dezbatere a proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale nr. 92/ 2007 şi a Legii nr. 328/ 2018 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007.

În ultimele două zile, reprezentanţii FORT şi COTAR au protestat în Piaţa Victoriei, solicitând Guvernului adoptarea ordonanţei pentru combaterea pirateriei în sectorul transportului rutier. Transportatorii cer eliminarea sintagmei "în mod repetat" şi trecerea activităţii de' rent a car' la Ministerul Transporturilor.

În replică, reprezentanţii companiilor de ridesharing Uber şi Taxify au solicitat Guvernului să amâne o potenţială Ordonanţă de Urgenţă care poate duce la limitarea sau dispariţia serviciilor alternative de transport urban.

Uber și Taxify cer Guvernului să amâne OUG-ul promis taximetriștilor

Peste 2.000 de taximetriști s-au strâns joi dimineața în Piața Victoriei, la chemarea Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România. Protestatarii au cerut interzicerea aplicațiilor de pe tablete și smartphone-uri care permit utilizatorilor să comande servicii de transport.

Executivul le-a promis transportatorilor că va da o Ordonanță de urgență în proxima ședință de guvern care să răspundă nemulțumirilor adresate de taximetriști. Într-o poziție comună, companiile Uber și Taxify cer Guvernului să amâne orice ordonanța de urgență până la reglementarea domeniului nereglementat acum.

Companiile Uber și Taxify au transmis joi Guvernului, într-o luare de poziție comună, că este nevoie de o actualizare a cadrului legislativ și că noile servicii de mobilitate "trebuie reglementate și nu interzise".

"Până când vom avea și în România un cadru de reglementare pentru noile servicii de transport alternativ, cadru similar altor țări membre UE, solicităm membrilor Guvernului să amâne o potențială Ordonanță de Urgență, în numele celor peste 2 milioane de utilizatori și a zecilor de mii de șoferi care folosesc platformele noastre pentru a-și câștiga existența", se spune în comunicatul celor două companii.

Guvernul a căzut la pace cu taximetriștii. Ce le-a promis secretarul general Toni Greblă

Mai multe articole despre:
uber COTAR Taxify