MENIU

Scandalul Socaciu. Emanuel Ungureanu: „Pacienții cu boli cronice care scapă de Covid sunt răpuși de infecțiile nosocomiale”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu spune că decesul cântărețului Victor Socaciu din cauza infecțiilor nosocomiale nu este primul de acest gen și nici ultimul. Deputatul susține că este nevoie de reguli draconice privind curățenia în spitale, iar amenzile să fie aplicate.

„Din păcate, domnul Victor Socaciu suportă consecințele unui sistem care, la un moment dat, l-a fovorizat atunci când avea insunficiență renală, a beneficiat de un transplant ciudat. A luat rinichii de la 2 copii în moarte cerebrală. Atunci, sistemul l-a salvat, acum nu. Cei cu transplant renal au imunitatea scăzută, iar atunci orice infecție din siptal devine fatală. Pacienții cu boli cronice, care scapă de Covid, nu scapă de infecțiile nosocomiale. Aceste blesteme care vin asupra sistemului sanitar sunt un lung șir de neglijențe ale celor care închid ochii la astfel de probleme. E nevoie de reguli draconice în ceea ce privește curățenia în spitale. Neglijența generalizată și mizeria din spitale nu țin cont de faptul că ești vedetă sau om obișnuit. Eu am semnat un proioect de lege de combatere a infecțiilor nosocomială, dar încă nu s-a implementat legea.

Autoritățile tac mâlc în asemenea situații. Majoritatea infirmierilor și a personalului care se ocupă de dezinfecție, în zona de sălilor de operații, îmi spuneau că testarea biocidelor e una medievală. Adică, se desface capacul și se miroase. Deci, nu există laboratoare, nici mijloace ca să vezi dacă dezinfecția e  eficientă. Nu se iau măsuri concrete după ce apar cazuri. Epidmiologii spitalelor ar trebui să fie niște spirite draconice, care să aplice măsuri severe. Atâta timp cât ascundem mizeria, mor oameni cu zile. Peste tot sunt infecții nosocomiale, dar în statele civilizate sunt măsuri disciplinare. Ei au laboratoare și au și măsuri vizibile pentru toată lumea. Nimeni nu s-a gândit, în spitalele civilizate, să ascundă erorile umane, în sistemele de terapie din România, indifierent că ești politician sau artist, infecțiile te atacă. Am cerut resturcturarea DSP, dmiterea șefei Inspecției Sanitare de Stat, Mioara Comana, care este veterinar, de profesie. Nu avem epidemiologi care să-și facă treaba atunci când trebuie”, a declarat Emanuel Ungureanu la emisiunea „Prime Time News”.