MENIU

Scandalul Grigore Leșe ia amploare. Câte mii de euro ar fi primit artistul care a spus că "Noi suntem români" e un cântec maghiar?

Grigore Leşe a reușit să-și atragă antipatia unor colegi de scenă

Scandalul Grigore Leșe ia amploare. Rapsodul și muzicologul care a strânit o controversă națională după ce a afirmat că "Noi suntem români" este un cântec maghiar ar fi primit o sumă impresionată pentru a cânta la Alba Iulia, potrivit unor surse citate de Ziarul Unirea. Dezvăluirea vine în condițiile în care Leșe i-a acuzat pe alții de fals patriotism, manifestat în special de Ziua Națională. 

Deși îi critică pe patrioții care „vin de 1 Decembrie îmbrăcați în haine ţărăneşti”, artistul Grigore Leșe se pare că și-a umplut buzunarele de bani, de 1 Decembrie, la Alba Iulia, scrie Ziarul Unirea.

 

Potrivit unor surse citate de publicație, tot spectacolul organizat de Ziua Unirii la Alba Iulia ar fi costat 179.500 de lei, iar Grigore Leșe ar fi fost plătit cu circa 6.000 de euro.

Revolta legendelor muzicii populare față de afirmația că melodia „Așa-i românul” e din folclorul maghiar. Nicolae Furdui Iancu și Veta

De asemenea, concertul lui Grigore Leșe este motivul pentru care artificiile au fost amânate.

 

Oamenii adunați în Piața Cetății pentru a admira focul de artificii și-au exprimat nemulțumirea în postări pe rețelele de socializare în care cereau lămuriri privind întârzierea.

 

Aceeași publicația mai scrie că rapsodul și muzicologul ar fi făcut o afirmație greșită, tot din dorința de a denatura textul original al cântectului. Astfel, Leșe a susținut că termenul „polog” ar însemna „pământ”, însă dicționarul arată clar faptul că „polog” reprezintă un regionalism care înseamnă „cantitate de iarbă (sau de alte plante) cosită dintr-o singură mișcare de coasă; mănunchi de fân sau de grâu secerat (care urmează să fie adunat sau legat în snopi)”.

 

Moții, oamenii din Apuseni, folosesc regionalismul ”polog” pentru fân, iarba uscată, în niciun caz pentru ”pământ”.