MENIU

Scandalul facturilor astronomice la energie. Ce șanse sunt ca românii să treacă și de această iarnă cu bine

Facturile la energie, influențate decisiv de achiziția de certificate verzi. Foto/Profimedia

Scandalul facturilor astronomice la energie este departe de a se fi terminat și sunt semnale că nici o rezolvare a acestei probleme nu au prea găsit autoritățile, deși președintele și premierul au avut întâlniri azi cu șeful Enel.

Varianta plafonării prețurilor, propusă de mulți specialiști, nu este agreată de companii, care spun că prețurile energie pe burse a explodat. Nici legea consumatorului vulnerabil nu pare să rezolve problema, pentru că sunt puțini români care vor beneficia de facturi mai mici, în schimb va dispăra subvenția generalizată la încălzire, cum este și situația în București.

Alexandru Cristea Kokcsis spune că ar fi fost normal ca președintele să îi cheme la consultări, la Cotroceni, pe absolut toți cei implicați pe piața de energie din România.

„Nu știu care este cadrul în care se întâlnește seful Enel cu Iohannis și Cîțu, dar normal ar fi să fie chemați la consultări toți cei implicați în această piață. Probabil că e nevoie de un consens ca să nu ajungem la cine știe ce curte de arbitraj pentru plafonarea prețurilor, după ce ne-am hotărât să liberalizăm piața. Se încearcă găsirea unui consens. Plafonarea pe termen lung nu este o soluție, fiindcă suntem o piață liberă și, oricum, nu cred că putem ajunge la prețurile anterioare liberalizării.

Deputatul AUR, Antonio Andrușceac spune că nu are încredere în capacitatea autorităților de a-i ține sub control pe cei care activează în această piață, mai ales că, susține Andrușceac, „șeful Enel își bea cafeaua cu ministrul Energiei”.

Ministrul Energiei își bea cafeaua cu șeful Enel, căruia îi spune „ministrul meu”. Liberalizarea este un lucru normal, dar se face în urma unor analize de risc. Suntem în situația în care Uniunea Europeană îți impune să renunți la încălzirea pe bază de cărbune, iar Germania și Polonia nici nu se deranjează s-o facă. Asta înseamnă că avem niște oficiali slabi ori trădători. Deși guvernul a abrogat OUG pentru debranșarea de la utilități, românii nu sunt rău platnici, ci nu mai au cu ce  să plătească din cauza prețurilor astronomice. Nu a fost de ajuns că a fost interzisă debranșarea, acum avem și legea consumatorului vulenarbil, care, de fapt, îi asigură pe furnizori că toți românii le vor băga bani în buzunar”, a declarat Andrușceac.

Deputatul social democtrat Dumitru Coarnă consideră că soluția este plafonarea prețurilor, mai ales că la gaza naturale necesarul este asigurat în proporție de 80% din producția internă.

„Plafonarea prețurilor este soluția, avem 80% producție proprie, dar se pare că guvernul nu joacă pentru noi, ci pentru alte piețe. Sper să fie o plafonare pentru o perioadă de cel puțin 8 luni. Legea consumatorului vulnerabil este un transfer de la buget către companii, dar avem agenți economici ce intră în incapacitate de plată, deja avem exemple precum spitale sau alte entități de stat. Ordonanta 114 avea un plafon, iar guvernul Orban a ridicat acest plafon. Mai era un impozit de 2% la companii care se duceau într-un fond pentru clienți. Veniturile sunt înghețate, nu știu cum vor trece românii de iarna asta”, a declarat Coarnă.

Deputatul USRPLUS Iulian Bulai susține că plafonarea prețurilor nu reprezintă o soluție, pentru că prin această măsură este descurajată competiția pe această piață.

„Azi, la ora 16 ,vine în Parlament ministrul Virgil Popescu să ne explice despre cum am ajuns la această criză. Nu cred că măsurile intervenționiste sunt soluția. Plafonarea amână problemele, cauza este că oamenii nu au acces la competiție. E nevoie de mai multă liberalizare de mai multe firme pe piață, nu de plafonare, care descurajeaza competiția. Oferta diversificată înseamnă prețuri mai mici”, a declarat Bulai.

Adrian Negrescu, analist economic, susține că primele două decizii pentru soluționarea acestei probleme sunt plafonarea prețurilor și eliminarea raportării la bursele europene, unde Gazprom dictează prețurile.

„Cred că vizita șefului Enel la Cotroceni este strict legată de investițiile companiei în România. Dacă voia să rezolve problemele, chema toți jucătorii la masa. Rămâne de văzut cum se justifică întâlnirea doar cu Enel. Noi ne raportăm prețurile la gaze la cele de la Viena, deși suntem producători. Dacă producem noi, hai să folosim prețuri românești, pentru că statul e acționar la majoritatea companiilor de enrgie. Avem 6 milioane de oameni care sunt loviți de facturile acestea mari, dar sunt și companii. Măsuri concrete înseamnă înghețarea prețurilor, nu stimularea creștereii tarifelor, de unde statul câștigă foarte mult de aici. Plafonarea prețului la gaze și energie electrică, măcar pentru această iarnă. Multe dintre pagubele generate de plafonarea prețurilor vor fi acoperite din banii de la UE. Bani pentru compensarea facturilor nu prea mai sunt, poate de anul viitor să avem sume. Două lucruri sunt necesare - plafonarea prețurilor și eliminarea raportării la bursele europene, unde Gazprom dictează prețurile”, susține consultantul în economie Adrian Negrescu.