Scandalul elevei de 10 eliminate de la BAC continuă. Ce s-a descoperit în urma anchetei, de fapt
Răsturnare de situație. Rapoartele comisiei judeţene de Bacalaureat care a propus eliminarea celor 108 elevi de la Colegiul Tehnic “Unirea” din oraşul Ştei arată superficialitatea cu care s-a desfăşurat ancheta. Nici până astăzi, elevii nu au primit documente care să ateste motivele pentru care au fost eliminaţi, iar în cazul unora s-a luat decizia eliminării doar pentru că “se pare” că ar fi comunicat cu colegii, scrie Adevarul.
108 elevi de la Colegiul Tehnic “Unirea” din oraşul au fost eliminaţi de la Bacalaureat după ce, potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, au fraudat sau au avut tentativa de a frauda proba de matematică a examenului. Printre aceştia se află şi o şefă de promoţie, Alexandra Burtă, eleva de nota 10 a colegiului din Ştei. “Adevărul” a intrat în posesia documentelor întocmite de Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar în urma vizionării celor 42 de ore de filmare din timpul probei examenului de Bacalaureat. Că ancheta a fost una superficială o arată chiar documentele avizate de ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar.
Astfel, potrivit anexei comisia judeţeană de Bacalaureat a propus eliminarea Alexandrei Burtă pe motiv că a fost “Sursă” şi “a lăsat să se copieze de pe foile şi lucrarea ei, a comunicat cu colegii din spate şi lateral”. Alexandra susţine că nu avea timp să comunice cu colegii, dat fiind faptul că a scris 11 pagini plus mai multe ciorne, iar atunci când s-a întors a făcut-o pentru a-şi ruga colegii să o lase să-şi termine lucrarea, dat fiind faptul că în sală era gălăgie, ca urmare a faptului că profesorii supraveghetori nu au împiedicat procesul de copiere. Alexandra mai susţine că ea nu a avut cum să-şi împiedice colegii să se uite la ciornele ei, acest lucru revenindu-le profesorilor supraveghetori, ea fiind în sală pentru a susţine un examen, nicidecum pentru a-şi supraveghea colegii. Aceeaşi explicaţie este trecută şi în dreptul elevei Amalia Rebeca Bonchiş.
În cazul elevilor Tuduce şi Ţoţa a fost notat faptul că aceştia “par să comunice cu vecinii” fără a se explica dacă într-adevăr comunică sau nu. Se naşte firesc întrebarea: Cum pot fi eliminaţi din examen elevi fără ca reprezentanţii comisiei să fie convinşi că aceştia au copiat? Sunt şi explicaţii clare în care este relatat modul de copiere al elevilor, în cazul unora chiar cu ajutorul profesorilor. Acolo unde imaginile vorbesc de la sine, unde elevii sun văzuţi cu fiţuici, ne există loc de îndoială, însă, nu se poate pune aceeaşi etichetă pentru toţi.