Scandalul dintre Ungaria și România ia amploare. Reacția de ultima oră a MAE
Ungaria nu va sprijini aderarea României și Croației la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a anunțat vineri Guvernul de la Budapesta într-o declarație citată de agenția de presă MTI. MAE ungar precizează că motivul pentru care Ungaria își suspendă sprijinul pentru aderarea României la OCDE este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.
MAE a transmis un comunicat de presă în care precizează că România se află în continuare în "discuţii bilaterale" cu statele membre OCDE, pentru aderarea la acest organism internaţional, sperând că o decizie să poată fi luată cât mai rapid. Explicaţiile vin după ce Ungaria a anunţat oficial că blochează aderarea României în organizaţie.
"A avut loc o reuniune a statelor membre ale OCDE pe tema extinderii organizaţiei, la care România nu a participat nefiind stat membru al organizaţiei. Cu această ocazie, s-au purtat discuţii cu privire la lista posibililor candidaţi, care ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE din 25 septembrie 2017. România se află, în continuare, în discuţii bilaterale cu toate statele membre ale OCDE şi speră ca atuurile şi argumentele sale să genereze, cât mai curând posibil, consensul membrilor organizaţiei cu privire la sprijinirea candidaturii ţării noastre", anunţă MAE.
Ungaria a anunţat oficial vineri că nu susţine aderarea României şi Croaţiei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează portalul Hungarian Ambiance.
În cazul Croației, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investiție a societății ungare MOL în această țară.
MAE de la Budapesta a mai menționat că Ungaria și-a declarat la Consiliul OCDE — care se desfășoară vineri la Paris — intenția de a nu sprijini intrarea României și Croației în această organizație.
Dragnea: Guvernul și MEN să se aplece cu mai mult curaj asupra situației de la Tg. Mureș
Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține că atât Guvernul, cât și Ministerul Educației (MEN) ar trebui să se aplece cu mai multă atenție și cu mai mult curaj asupra situației de la Târgu Mureș, în contextul în care autoritățile maghiare au decis să suspende sprijinul acordat României la aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), după ce activitatea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș a fost suspendată.
"Eu cred că și Guvernul, și Ministerul Educației ar trebui să se aplece cu mai multă atenție și cu mai mult curaj asupra situației de la Târgu Mureș, asupra liceului respectiv”, a declarat Liviu Dragnea.
Nu putem să avem o măsură dublă față de comunitățile etnice dintr-o țară, a precizat acesta, subliniind că este vorba de câteva sute de copii care învață în acea instituție. ”E vorba de imobile care au fost date în continuare pe o perioadă cred că de zece ani de către Biserica Catolică, punând condiția ca acolo să funcționeze un astfel de liceu” a explicat el.
Liderul PSD a menționat că acțiunea instituțiilor de forță nu este neapărat benefică pentru România și pentru liniștea pe care ne-o dorim cu toții, mai ales în 2018.
”Nu știu de ce ar trebui sufere copii de acolo. Eu cred că cu curaj și cu înțelepciune, Ministerul Educației ar trebui să se aplece în mod serios și să găsească o soluție. Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult și să se creeze o stare de nemulțumire în creștere? Și aici nu mă refer la reacția Ungariei. Este un subiect separat. Mă refer la situația în sine", a mai spus Dragnea la Palatul Parlamentului.
Decizia de înfiinţare a liceului, anulată de Tribunalul Mureș, în iunie
360 de elevi care învăţau la Liceul Romano-Catolic din Tg-Mureş nu ştiu dacă luni vor începe şcoala, întrucât instanţa a anulat pe 14 iunie 2017 decizia emisă de Inspectoratul Școlar Județean Mureș prin care s-a înființat liceul.
Tribunalul Mureș a admis la acea dată acțiunea în contencios administrativ formulată de Primăria Târgu Mureș în contradictoriu cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și cu Liceul Teologic Româno-Catolic.
În noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotrivă fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Româno-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.
Protest cu 2.000 de oameni. Părinţii spun că de vină este ministrul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Mureş
Miercuri seară, Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania a organizat un miting de protest în fața Instituției Prefectului – Județul Mureș, la care au luat parte în jur de 2.000 de persoane, pentru a convinge Ministerul Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, potrivit Agerpres.
La manifestare, denumită de către organizatori ‘adunare publică’, a participat, fără a lua cuvântul, și președintele UDMR, Kelemen Hunor, alături de fostul lider Unional, Marko Bela, precum și de numeroși parlamentari ai formațiunii.
În timpul manifestării, care a durat aproximativ 50 de minute, a fost citit un apel din partea părinților, în care se arată că ‘acțiunile ministrului educației, ale prefectului și ale Inspectorului Școlar General, declarațiile contradictorii ale acestora, care induc în eroare elevii, părinții, profesorii și reprezentanții bisericii, au depășit limita suportabilului’.
Părinții elevilor susțin că au fost ‘înșelați’ prin faptul că nu au fost informați cu privire la finalitatea proceselor din instanță care au avut ca obiect anularea deciziei IȘJ Mureș de înființare a LTRC.
În plus, părinții susțin că ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, ar fi declarat că Inspectoratul Școlar Județean Mureș „ar trebui să desființeze” acest liceu.
Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține că din punctul de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive, că elevii care învață în actuala locație vor rămâne în continuare în clădirea respectivă, însă pentru ca aceștia să nu sufere, s-a decis alocarea unor clase la alte școli cu predare în limba maghiară, care sunt acreditate.
Tensiuni între Ungaria și România: Budapesta și-a retras sprijinul acordat României pentru aderarea la OECD
În urma acestui scandal, Guvernul Ungariei și-a retras sprijinul acordat României pentru aderarea la OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), unul dintre principalele obiective de politică externă ale Bucureștiului.
Guvernul maghiar arată într-un comunicat că a luat decizia după ce a fost suspendată înființarea Liceului Romano Catolic din Târgu Mureș.
Mai mult, miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.
În acest context, autoritățile române au anunțat că au în atenție situația Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureș, anunță MAE, precizând că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte, fără excepție, legea română.