MENIU

Scandalul dezinfectanților. SRI știa de neregulile din spitale și spune că a informat autoritățile

O nouă bombă în dosarul dezinfectanților din spitale! Serviciul Român de Informaţii ar fi sesizat autorităţilor situaţia din unităţile medicale. Asta susţine, astăzi, Gazeta Sporturilor, care citează o sursă a SRI. 

UPDATE 10.45: SRI a emis o poziție oficială cu privire la noile informații apărute în spațiul public, potrivit cărora instituția știa de neregulile din spitale.

"Dreptul la sănătate este un drept constituțional. Iar SRI acționează, impreuna cu celalte instituții partenere, pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituționale ale cetățenilor.

SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară.

Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, Președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România.

În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești", a transmis SRI.

 

Jurnaliştii scriu că, vreme de 8 ani, un epidemiolog care colaborează cu SRI a explicat ofiţerilor cum mor oamenii în spitalele prost dezinfectate și cum se multiplică bacteriile.

Sursa celor de la SRI susţine, printre altele, că la secţia ATI de la „Sf. Pantelimon” rata mortalităţii în weekend a ajuns la 40%! Potrivit informaţiilor prezentate de Gazeta Sporturilor, "licitaţiile din spitale s-au trucat în serie”.

Mulţi dintre productori ar fi minţit, astfel, în privinţa specificaţiilor produselor, pentru a putea oferi un preţ competitiv.

Astfel s-a ajuns la achiziţia de dezinfectanţi produşi în Germania, Marea Britanie, Franţa şi România fără a se respecta standardele europene.

SRI susține la rândul său că a informat autoritățile cu privire la situația din sistemul medical. În același timp însă, notează Gazeta Sporturilor, spitalul SRI a achiziționat produse Hexi Pharma fără licitație. 

Invitat la Realitatea TV, la emisiunea Dimineața de știri, Cătălin Tolontan a observat că statul "a eșuat" în misiunea de a proteja populația în chestiunea dezinfectanților.

"Azi am venit cu poziția oficială a SRI pe care am obținut-o după ce am fost și le-am arătat un document extrem de relevant pe care ei l-au avut încă din 2014. (...) SRI a știut despre problemele de calitate a dezinfectanților. Ceea ce este foarte grav. Răspunsul lor e stupefiant pentru noi. Ei spun că au informat mai departe, inclusiv pe miniștrii sănătății. I-am întrebat și noi pe miniștrii sănătății și aceștia spun că nu știau nimic, că nu au fost informați pe această temă, atât de concret"< a spus Tolontan.

Jurnalistul GSP a explicat că, în continuare, comisia parlamentară pentru controlul SRI are dreptul de a vedea cum arată aceste informări ale SRI. "Cred că ar trebui să știm mai multe. Trebuie să existe o chestionare pentru a afla dacă aceste informări ale SRI există", a spus Tolontan.

 

Mai multe articole despre:
SRI hexi pharma dezinfectanţi