MENIU

Război total la planșeul Unirii. Nicușor Dan intră cu buldozerele, Poliția Locală S4 s-a pus în fața utilajelor. 3 polițisți locali sunt răniți VIDEO

Poliția Locală de la Sectorul 4 s-au pus în fața buldozerelor Foto/Captură video

Scandalul între Primăria Sectorului 4 și Primăria Capitalei s-a transformat într-un adevărat duel al edililor. Dacă Daniel Băluță a împrejmuit zona de la Unirii, ca să demareze lucrările de consolidare, Nicușor Dan și-a chemat poliția și buldozerele ca să dărâme gardul. Numai că, și Primăria Sectorului 4 are buldozere! Astfel, duelul verbal între primari s-a transformat în duelul buldozerelor. Unele care dărâmă gardul, altele care îl apără.

UPDATE 20:36 - Nicușor Dan nu a plecat de la planșeu. „În seara aceasta e o dispoziție de demolare ce trebuie executată, dar nu știu dacă va fi în această seară. Dar, nu văd unde sunt autoritățile atunci când este un conflict. Am depus plângeri penale, dar nu s-a întâmplat nimic. NU am reușit azi, dar vom reuși să dărâmăm această construcție ilegală. Avem instituții care nu sunt funcționale. Domnul prefect are pe birou de 3 ani o sesizare cu ilegalități la Primăria Sector 4 și 3, dar nu a văzut că le-a rezolvat”. Dacă cineva intră în curtea mea, eu ce face, rămân conciliant?”, a declarat Nicușor Dan.

UPDATE 20:35 - Prefectul Bucureștiului vine cu lămuriri. Primăria Sectorului 4 are dreptate. „Este autorizație de construcție emisă de Primăria Sectorului 3. Este suficient, atâta timp cât terenul e cadastrat și intabulat de Ministerul Mediului. O hotărâre de CG nu a fost dusă la final. În acest moment, Sectorul 4 și 3 au dreptate. Am înțeles că oamenii răniți sunt în afara pericolului. Poliția și Jandarmeria sunt aici să asigure ordine, nu au atribuții de verificare a documentelor. Sunt convins că nu o să se meargă atât de departe. Am mulți ani în administrație, n-am mai întâlnit așa ceva. Am venit aici să discut cu domnul Dan. Eu vorbesc de o dispoziție, nu mă poziționez de partea nimănui. Dar, conform documentelor de acum, înclin către Primăria Sectorului4. Mă duc și atac dispoziția, nu este comunicat, există autorizație de construcție, iar jurisprudența din România...au fost multe situații de acest gen. Numai dacă autorizația de construcție este nelegală, atunci se poate desființa. Autorizațiile de construcții sunt verificat de Inspectoratul de Stat în Construcții. Ei pot sesiza ilegalitatea, iar prefectul este obligat să atace deciziile”, a declarat Mihai Toader.

UPDATE 20:18 - Primarul Sectorului 1 a ajuns la planșeul de la Piața Unirii.

„Am venit să văd dacă statul român este eșuat sau nu. Este o problemă când legile nu sunt aplicate. Dacă există o dispoziție de primar general, atunci ea trebuie respectată. Trebuie ca ministrul Predoiu să vadă că legea este respectată. Este dificil de făcut o investiție, recunosc, sunt multe de făcut. E nevoie de o nouă lege a Bucureștiului, fără lupte între primari. Am avut investiții și la Sectorul 1 și am avut și eu bețe în roate. Legea trebuie să fie una pentru toți. Nu funcționează 7 consilii, 7 bugete, 7 decizii”, a declarat Clotilde Armand.

UPDATE 20:11 - Clotilde Armand îi ia apărarea primarului general și cheamă la protest 

„Poliția Română și Jandarmeria Română trebuie să pună în aplicare dispoziția primarului general pentru desființarea șantierului ilegal din piața Unirii. Reprezentanții Guvernului încalcă legea în clipa asta și favorizează infracțiunea. Îi solicit public domnului ministru Predoiu să respecte legile Statului român și să aplice legea”, spune Coltilde Armand.

 

UPDATE 20:04 - Ce spune poliția despre persoana rănită de buldozer

„Cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public, referitoare la vătămarea unor persoane, în zona Unirii din municipiul București, Serviciul de Informare și Relații Publice, din cadrul Poliției Capitalei, este abilitat să comunice următoarele:

Având în vedere sesizarea, polițiștii Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi au condus conducătorul vehiculului la sediu și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere și lovire sau alte violențe, în cadrul căruia se vor efectua cercetări, sub coordonarea unității de parchet.

La fața locului au intervenit și echipaje de prim-ajutor, care au acordat celor două victime îngrijiri medicale de specialitate.

În continuare, la fața locului, rămân echipaje de polițiștii și jandarmi, pentru dispunerea măsurilor din competență”.

UPDATE 19:33 - Poziția oficială a Poliției Capitalei

Având în vedere situația din zona Unirii a Municipiului București, facem următoarele precizări:

Poliția Capitalei și Jandarmeria Capitalei asigură măsuri de ordine și siguranță publică, în vederea prevenirii escaladării conflictului.

De asemenea, vă comunicăm faptul că, după studierea documentelor depuse, a reieșit faptul că există un litigiu civil, drept pentru care doar instanța de judecată este competentă a soluționa situația.

Totodată, dacă vor fi sesizate fapte de natură penală sau contravențională, se vor dispune măsuri în consecință”

UPDATE 19:32 - „Dacă nu va dispărea în seara aceasta acestă împrejmuire, va dispărea mâine dimineață. Am considerat că este de normal că Primăria Sectorului 4 să demonteze singură șantierul. Sunt 2 hotărâri care enumeră cele două domenii ce aparțin Primăriei Naționale”, a mai spus primarul.

UPDATE 19:20 - În urmă cu puțin timp, buldozerele trimise de Nicușor Dan au accidentat 3 persoane. Unul dintre oameni are capul spart din cauză că s-a pus în fața utilajului.

UPDATE 18:50 - „Avem situația aceasta din cauză că Poliția Națională nu și-a făcut treaba. România e stat de drept, aceste garduri vor dispărea. Dacă nu demontați gardurile, le desființez eu. Este o dispoziție de desființare. Poliția locala a Municipiului București e împiedicată și solicit Jandarmeriei să intervină”, a declarat Nicușor Dan.

„Am emis o dispoziție de primar în care am dispus ca Poliția Locală A Primăriei Generale și ALPAB să desființeze aceste garduri. Am înaintat legal această dispoziție către constructor și nu vor să demonteze amplasamentul. Chiar acum demarăm distrugerea acestei lucrări ilegale, din punctul nostru de vedere. Ei stau ilegal pe acest perimetru. Primăria Capitalei administrează locul, iar ei nu respectă legislația. Nu poate o autoritate publică să intre pe teritoriul unei alte autorități publice. În prezent, vorbim de niște oameni care stau ilegal pe un teren care se află în administrația Primăriei Generale”, a mai spus Nicușor Dan.

Scandalul de la planșeul Unirii a ajuns la alt nivel. În această seară, la locație, sunt muncitori, polițiști locali de la Primăria Sectorului 4, dar și de la Poliția locală a Primăriei Capitalei. Știm foarte bine că la acel planșeu sunt probleme de ani buni. În prezent, perimetrul a fost îngrădit, fiind reprezentanți ai primăriilor care încă se află acolo, iar la aceasta oră s-au adus buldozere care dărâmară gardul. Constructorii au pus mașini pentru ca buldozerele să nu poată să treacă. Nu exista mediere, iar scandalul continuă și în această seară, acolo unde este așteptat Nicușor Dan. Atât buldozere de la Primăria Sectorului 4 cât și cele de la Primăria Generală sunt față în față.

 

De la ce a pornit totul?

 

Edilul Daniel Băluță a argumentat că Primăria sectorului 4 nu are autorizație să facă aceste lucrări, pentru că terenul respectiv nu i-ar aparține. 

„Niște cetățeni au pus niște garduri pe care noi o să le luăm”, a spus Nicușor Dan, precizând că același lucru se va întâmpla cu utilajele constructorului, care „o să plece”. Ulterior, după discuții în contradictoriu cu un reprezentant al Poliției locale PS4, edilul general a afirmat că va cere sprijinul Poliției Naționale.

Ulterior, PMB a transmis și un comunicat oficial

„Aceste terenuri sunt proprietatea Municipiului București, potrivit Hotărârii de Consiliu General nr. 186/2008. Ministerul Mediului prin Apele Române a făcut o solicitare de intabulare a albiei râului din subteranul proprietăților menționate mai sus. Dintr-o eroare materială, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) a intabulat ca proprietar Apele Române (instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului) și al suprateranului Planșeului Unirii”, transmite Primăria Capitalei, potrivit Mediafax.

 
În plus, Primarul General a solicitat deja OCPI să facă toate corecțiile necesare. Orice intervenție asupra terenului Municipalității se poate face doar cu acordul proprietarului. Schimbarea actelor de proprietate în acest mod este ilegală. Vom face toate demersurile pentru reintrarea în legalitate”, se menționează în finalul informării.

 

Foto: Inquam/Octav Ganea

“Așteptăm ca poliția națională să certifice că noi suntem administratorii acestui teren și să ne întoarcem să ridicăm gardurile”.

 

Demontarea gardurilor amplasate de Primăria Sectorului 4 în Parcul Unirii ar fi un abuz, iar instituțiile statului trebuie să intervină energic, a afirmat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

 

„În această situație, documentele sunt cele care vorbesc. Acest tip de abordare nu este caracteristică unor oameni care au primit încrederea oamenilor pentru a conduce o comunitate. Rolul pe care îl avem este acela de a rezolva probleme și nu acela de a face astfel de spectacole extrem de triste”, spune Daniel Băluță.

Băluță afirmă că Planșeul Unirii este proprietatea Ministerului Mediului, prin Apele Române, cu care Sectorul 4 are un protocol.

 

 

 

Mai multe articole despre:
nicusor dan daniel baluta planseu unirii