MENIU

Scandalul Antenelor. Expert anti-corupție: ANAF nu a făcut altceva decât să aplice legea

Expertul anti-corupție Laura Ștefan a declarat, într-un interviu la RFI, că ANAF nu a făcut altceva decât să aplice legea în privința televiziunilor trustului Intact. ”Nu trebuie să pierdem din vedere esențialul: vorbim despre punerea în executare a unei hotărâri judecătorești definitive", a subliniat Laura Ștefan. Totodată, Laura Ștefan a punctat faptul că dezbaterea din spațiul public din aceste zile pe marginea cazului ANAF-Intact este, așa cum subliniază și CSM, extrem de dăunătoare pentru credibilitatea Justiției.

În cadrul interviului, Laura Ștefan a afirmat că astfel de dezbateri probabil nu ar avea loc dacă ar fi în funcțiune o instituție vitală a cărei înființare a fost amânată în ultimul an: Agenția de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care ar trebui să recupereze de la corupți prejudiciul constatat de Instanță.

”Este esențial rolul acestei agenții și cred că, dacă ea ar fi existat în România, poate că nu am mai fi văzut atâtea zbateri și dezbateri publice despre un lucru care într-un stat de drept este până la urmă banal: faptul că deciziile judecătorești trebuie puse în aplicare de toate instituțiile administrative fără niciun fel de intervenție politică”, afirmă Laura Ștefan.

În ceea ce privește scandalul generat de ”ultimatumul” formulat de ANAF pentru televiziunile trustului Intact, expertul anti-corupție subliniază că ”nu trebuie să pierdem din vedere esențialul" și anume faptul că "vorbim despre punerea în executare a unei hotărâri judecătorești definitive". 

"A pune în discuție aplicarea sau neaplicarea lucrurilor decise de judecător înseamnă de fapt a permite factorului politic să influențeze modul în care se face dreptate. Este dezamăgitor că în 2016, când Guvernul României discută despre ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) să vedem reacții de acest tip la cel mai înalt nivel politic”, a adăugat expertul anti-corupție. 

Imobilele în care își desfășoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 și Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, care pune în executare sentința penală din 2013, rămasă definitivă.

Reprezentanții Antena 3 arătau, într-un comunicat, că ''acțiunea ANAF, organizată sub forma unui desant, care a implicat dispozitive și forțe nemaiîntâlnite, amenință direct libertatea de exprimare, prin punerea în pericol a emisiei posturilor Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv și Zu Tv''.