MENIU

Scandalos: un pacient cu arsuri grave, REFUZAT de marile spitale din cauza lipsei de PATURI. România NU poate trata nici astăzi marii arși

Scandalos: un pacient cu arsuri grave, REFUZAT de marile spitale din cauza lipsei de PATURI. România NU poate trata nici astăzi marii arși

Situație incredibilă! Un tânăr din Botoșani care a ajuns în stare critică la spital, după ce a fost victima unui accident casnic, nu poate primi tratament de specialitate din cauza lipsei de locuri în spitalele de arşi. Acest lucru se întâmplă la 9 ani de la tragedia din Colectiv (30 octombrie 2015), în care și-au pierdut viața 64 de persoane. De atunci, mai mulți miniștri s-au perindat la conducerea Ministerul Sănătății, de la partidele cele mai importante de pe scena politică. Aceștia s-au întrecut în promisiuni, dar în realitate lucrurile nu au avansat deloc.  

Incidentul care l-a adus pe botoșănean în situația gravă în care se află acum a avut loc joi după-amiază, în localitatea Ştefăneşti, relatează Monitorul de Botoșani.

Din primele informații, tânărul încerca să alimenteze rezervorul unei drujbe pentru a o putea folosi la tăiat crengi când a scăpat recipientul cu benzină pe jos, iar lichidul s-a aprins imediat de la chiştocul de ţigară pe care îl aruncase lângă el cu câteva momente înainte.

Benzina s-a aprins imediat cu o flacără puternică. De aici și până la tragedie nu a mai fost decât un pas: hainele i-au luat foc. A reuşit să le stingă singur, dar cu preţul unor arsuri grave pe o mare parte a corpului. 

La faţa locului a ajuns o ambulanţă cu asistent din zonă, iar de la Botoşani a fost trimis echipajul SMURD.

„Echipajul de terapie intensivă mobilă a fost solicitat pentru un pacient în vârstă de 26 de ani, sex masculin, care prezenta arsură prin flacără produsă accidental, în urma manipulării cu un bidon de benzină. Arsura reprezintă aproximativ 60% din suprafața corpului, la nivel toracic posterior, membre superioare şi membre inferioare, gradul II-III. Pacientul este stabilizat din punct de vedere hemodinamic, cu suport electronic”, a precizat medicul primar Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD Botoşani.

Conform protocolului instituit de Ministerul Sănătăţii, în cazul persoanelor ce prezintă arsuri există recomandarea de „transfer imediat în centre specializate pentru tratarea arsurilor a pacienţilor arşi care au arsuri de profunzime intermediară (Gr. 2A – 2B) cu suprafaţa arsurii mai mare de 30% din suprafaţa corporală la pacienţii cu vârsta între 14-50 de ani, arsuri profunde (Gr. 3) peste 15% din suprafaţa corporală la orice vârstă". 

Proceduri există, dar nu și paturi! Nicio schimbare după tragedia națională de la „Colectiv”, de acum 9 ani

Deși medicii din cadrul UPU-SMURD au încercat să găsească un loc pentru pacient într-un spital din ţară în  niciunul dintre acele locuri nu era joi disponibil.

„Se face toaleta plăgii și ulterior, având în vedere că nu sunt locuri disponibile la nivel de ţară pentru marii arşi, va rămâne pentru supraveghere şi tratament de specialitate în chirurgie plastică şi reconstructivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani”, a mai spus medicul, potrivit sursei citate.

În prezent, România are 34 de paturi pentru mari arși. Șase sunt la Spitalul Floreasca din Capitală, iar câte cinci la Spitalul de Arși din București, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași și la Spitalul Județean Timișoara. Alte trei se află la Spitalul Clinic „Bagdasar-Arseni”. 10 paturi pentru copii sunt disponibile la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Există un singur Centru de Mari Arși în țara noastră, la Spitalul „Floreasca”.