MENIU

Scandal în trupa Sex Pistols din cauza imnului antimonarhist "God Save the Queen". Cine se opune folosirii cântecului

Sex Pistols (captură video 1977/Vevo)
Sex Pistols (captură video 1977/Vevo)

Scandal uriaș legat de cel mai renumit cântec antimonarhist, "God Save The Queen", devenit un imn neoficial al mișcării punk britanice. Fostul lider al trupei Sex Pistols și-a anunțat colegii care au drepuri asupra activității formației că se va opune folosiri cântecului cu scopul de a specula comercial decesul fostei suverane. 

John Lydon a precizat, într-un comunicat, că dorește să se distanțeze de orice activitate Sex Pistols care urmărește să încaseze banii din moartea Reginei Elisabeta a II-a. Potrivit acestuia, foștii săi colegi și managerii lor au aprobat o serie de cereri privind folosirea celui mai renumit cântec anti-monarhic.
 
În opinia lui Lydon, un astfel de demers, prin care s-ar urmări realizarea unor venituri de pe urma folosirii „God Save The Queen”, este dezgustător și lipsit de respect față de regină și față de familia ei, în acest moment.
 
John precizează că el este autorul versurilor devenite aproape la fel de emblematice ca imnul propiu-zis și că, deși nu a susținut niciodată monarhia, simte că familia Reginei merită puțin respect, la fel cum merită orice familie obișnuită, în astfel de momente.
 
"God Save the Queen" a fost lansat în mai 1977, pentru a coincide cu Jubileul de argint al Reginei Elisabeta a II-a. Piesa a urcat până pe locul 2 în topul britanic, iar speculația care circulă și în prezent este că ar fi ajuns pe primul loc, însă Casa Regală a cumpărat în cantități mari single-ul lui Rod Stweart, "I Don\"t Want to Talk About It" pentru a-l áduce pe prima poziție. 
Mai multe articole despre:
sex pistols god save the quuen regina a murit