MENIU

Scandal la CEC Bank! Doi directori, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu

Cec Bank

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 12 persoane pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, două dintre acestea ocupând funcțiile de directori în cadrul CEC Bank.

Astfel, oamenii legii i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe:

Florentina Tăvălică și Afrodita Nicoleta Rențea, la data faptelor director al CEC Bank SA sucursala Brașov, respecitv director operațiuni și ulterior șef serviciu credite, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea a 38 de infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Daniel Simon Sava, director general al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea, în formă complicității, a 38 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Sorin Staicu, asociat și administrator de fapt al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea, în forma complicității, a 9 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, inculpații:

Cosmin Alin Sava, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea în forma complicităţii a 5 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Vasile Dumitru Vereș, asociat în cadrul unei societăţi comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea în forma complicităţii a 24 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Monica Vrînceanu, funcționar bancar, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârșirea a 12 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Ildiko Gyongyosi, funcționar bancar, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Gabriela Prepeliță, funcționar bancar, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârșirea a 8 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Rodica Sburlan, funcționar bancar, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Eugenia Boboc, funcționar bancar, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârșirea a 5 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Laurențiu Mihăilă, funcționar bancar, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

Procurorii au arătat, în rechizitoriul întocmit în acest caz, că, în perioada 2006 –2012, CEC Bank Brașov, condusă de Florentina Tăvălică și de Afrodita Nicoleta Rențea, în baza unor înțelegeri prealabile dintre cele două și Simon Daniel Sava şi Sorin Staicu, a acordat un număr de 38 de credite cu nerespectarea procedurilor și normelor bancare unor clienți privilegiați, printre care se numără și firmele conduse de aceştia doi din urmă.

Mai mult, în scopul de a nu se înregistra restanțe la plata ratelor creditelor contractate de clienții privilegiați, li s-a sugerat acestora accesarea unor credite pe firme sau persoane fizice care, în aparență, să nu facă parte din același grup.

Acest lucru a fost posibil prin crearea, de-a lungul timpului, a unui sistem de control total și supunere a angajaților din sucursală, având la bază teama lor de pierdere a locului de muncă și de a intra în conflict cu cele două inculpate din conducere.

Astfel, la cererea inculpatelor Florentina Tăvălică și Afrodita Nicoleta Rențea și în baza unei înțelegeri prealabile cu acestea, ceilalţi inculpaţi, în calitate de funcţionari ai aceleiaşi unităţi bancare, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au propus spre aprobare cererile de creditare respective, cunoscând faptul că documentațiile respective prezentau vicii, erau incomplete ori documentele depuse cuprindeau date care sfidau logica.

Concret, din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că, în perioada respectivă, firmele administrate de inculpații Simon Daniel Sava, Sorin Staicu şi Vasile Vereș, asociatul acestuia din urmă, înregistrau restanțe la plata unor credite contractate de la unitatea bancară condusă de cele două inculpate.

În aceste împrejurări, în ideea de a obține noi surse de finanțare de la aceeași unitate bancară, Simon Daniel Sava, fără implicarea sa directă și fără asumarea de obligații, conform înțelegerii prealabile cu Florentina Tăvălic, Afrodita Nicoleta Rențea, Sorin Staicu și Vasile Vereș, a convenit cu persoane apropiate (printre care şi Cosmin Alin Sava, fratele primului inculpat), cu angajați sau cu persoane cu situație financiară precară, ca acestea să contracteze în nume propriu sau în numele unor societăți înființate în acest scop, credite bancare.

În acelaşi sens au fost încheiate cu aceste persoane acte juridice care consemnau situații nereale (calitatea de angajat a unor persoane, veniturile realizate de acestea, existența și valoarea unor bunuri mobile și imobile și situația juridică a acestora), care au fost puse la dispoziţia funcţionarilor bancari şi care au stat la baza acordării celor 38 de credite (și în lipsa cărora respectivele persoane nu ar fi îndeplinit condițiile prevăzute de normele bancare).

Concret, pentru a crea aparența necesară primirii creditelor, Simon Daniel Sava a încheiat contracte fictive de închiriere cu apropiați de-ai săi pentru ca aceștia să justifice venituri lunare la contractarea creditelor, a emis facturi fictive pentru achiziționarea unor utilaje care să justifice acordarea creditelor, a încheiat contracte fictive de prestări servicii și a garantat cu aceleași bunuri, ale sale ori ale lui Sorin Staicu, mai multe credite, ulterior nerambursate.

Sumele de bani astfel obținute au fost folosite de Sava și Staicu atât în interesul firmelor pe care le administrau cât și în interes personal.

Pentru a exclude orice legătură a acestora în activitatea infracțională, inculpații au solicitat titularilor creditelor ca, în situația în care li se vor cere explicații cu privire la acordarea acestor credite să nu fie menționați, pentru a evita angajarea răspunderii penale.

În acest mod, s-a cauzat un prejudiciu în dauna instituției bancare în valoare de 19.352.522,25 lei, sumă care reprezintă totodată folos necuvenit urmărit și obținut de inculpați.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile şi asupra unor instrumente financiare(acţiuni) ce aparţin inculpaţilor Simon Daniel Sava, Sorin Staicu şi Cosmin Alin Sava.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus instituirea popririi asiguratorii asupra conturilor bancare aparţinând lui Simon Daniel Sava.

În vederea recuperării prejudiciului, director operațiuni s-a constituit parte civilă cu suma de 19.352.522,25 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.