MENIU

Scandal într-un bloc din Iași. Subsolul este inundat cu materii fecale de câteva luni, asociația dă vina pe locatari

Scandal într-un bloc din Iași. Foto: BZI

În blocul B4 de pe strada Grădinari din Iași, o problemă gravă s-a amplificat în ultimele luni, iar locatarii sunt exasperați de condițiile insalubre din subsol. Începând cu luna august 2024, aceștia au observat că apa acumulată în subsol a început să se transforme într-o masă de materii fecale, devenind o adevărată sursă de disconfort și neplăceri. Deși asociația de locatari le-a promis că vor lua măsuri pentru a remedia situația, promisiunile s-au dovedit a fi în van, iar problemele s-au agravat.

Locatarii blocului B4 se simt abandonați și neputincioși în fața unei situații care le afectează nu doar confortul, ci și sănătatea. Cu fiecare zi care trece fără soluții, nemulțumirea crește, iar acuzațiile la adresa asociației devin tot mai vehemente. 

De la intrarea în bloc, mirosul neplăcut se simte cu ușurință, iar subsolul este acoperit cu un capac. Aceasta nu este prima dată când astfel de probleme apar în Iași, alte blocuri confruntându-se cu situații similare din cauza defecțiunilor în canalizare, scrie presa locală.

„Toate țevile de scurgere de la subsol sunt sparte și totul este inundat cu apă și mizerie. Nici nu poți sta pe casa scării din cauza mirosului. Situația este așa din luna august, iar cei de la asociație tot ne promit că vor rezolva și că trebuie să așteptăm. Acolo este un focar de infecție, nu se poate întâmpla așa ceva”, povestește Ștefan Botez, un locatar din bloc.

Oamenii din bloc au precizat că au plătit la asociație, în această vară, pentru reparații, însă problema persistă.

„Noi am plătit vara trecută la asociație pentru reparații la țevile de la subsol și ne-au asigurat că nu o să mai fie probleme. Culmea, că situația se repetă de 3 ani, însă nu fac o reparație cum trebuie ca să nu mai avem de suferit. Sunt persoane care aruncă tot felul de obiecte în canalizare și o înfundă. Apa de la subsol crește în fiecare săptămână, acolo se duce toată mizeria din casele oamenilor, toate dejecțiile, dar nu li se pare asta o problemă, poate doar dacă s-ar dărâma blocul”, a mai spus Ștefan Botez.

Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți tamili. Bomba, „scăpată” de presa din Albion

Asociația dă vina pe locatari

Reporterii BZI au contactat și reprezentanții asociației, care au explicat că blocajul s-a produs din cauza locatarilor. Aceștia ar fi aruncat diverse obiecte în gurile de scurgere, care, ulterior, au dus la obstrucționarea sistemului de drenaj. Dejecțiile continuă să se acumuleze în subsolul blocului B4, ceea ce poate reprezenta un pericol pentru locatari.

„Noi, ca asociație, am mai intervenit acolo, am cerut ajutorul echipei de instalatori cu care lucrăm să desfunde canalizarea, iar acolo au găsit aruncate tot felul de obiecte. Oamenii trebuie să înțeleagă că acest lucru se va repeta dacă ei nu respectă niște reguli, astfel, dacă aruncă tot ce apucă în canalizare, asta se întâmplă. Asociația face tot posibilul să îi ajute și va interveni din nou pentru a rezolva problema, nu este vina noastră că se întâmplă asta”, a transmis Bogdan Negru, președintele asociației PT3 Grădinari.

Reprezentanții asociației au constatat că țevile de canalizare erau înfundate cu diverse obiecte aruncate de către locatari. Această problemă s-a mai întâlnit și în urmă cu câteva luni, însă locatarii nu au conștientizat necesitatea de a nu mai arunca lucruri necorespunzătoare în canalizare. În plus, subsolul este aglomerat cu obiecte depozitate de unii dintre locatari.

Motivul pentru care plătim bani în plus la curent fără să ne dăm seama. Ce electrocasnice nu trebuie să uităm în priză, ca să nu ne trezim cu daună în portofel