Banii primiți în România de șeful campaniei lui Trump, motiv de scandal în SUA
Șeful campaniei electorale a lui Donald Trump, Brad Parscale, a fost în luna martie în România, unde a susținut, între altele, o conferinţă la Palatul Parlamentului. Washington Post a dezvăluit acum că Parscale a fost plătit să țină discursul, fapt care ridică mai multe semne de întrebare.
Brad Parscale, directorul de campanie al lui Donald Trump, a ținut un discurs plătit în România luna trecută, notează Washington Post și CNN.
Juriștii consultați de Washington Post spun că vizita lui Parscale nu încalcă nicio lege atât timp cât nu face lobby în Statele Unite în numele clienților străini, fără a se înregistra în acest sens.
Dar experții în etică sunt de părere că orice schimburi financiare care au loc între cetățeni străini și oficiali ai campaniei lui Trump creează potențiale riscuri.
Vizita lui Parscale în România - care a beneficiat de puțină atenție în afara țării est-europene la vremea respectivă - este un semn că abordarea liberă a contactelor cu cetățenii străini, caracteristică campaniei "Trump" din 2016 este transferată și succesorului din 2020.
"La prima vedere, informația este șocantă", a spus Richard Painter, avocat specializat în etică din staff-ul președintelui George W. Bush. "Cu siguranță un manager de campanie nu trebuie să ia bani de la cetățeni străini în mediul politic actual".
Trump nu le-a interzis oficialilor săi din campanie să ia bani din surse străine, iar staff-ul său a refuzat să comenteze despre orice schimbări făcute pentru a încuraja prudența în relațiile cu entități străine.
Într-o declarație transmisă presei americane, Parscale a spus că "mai multe discursuri internaționale" pe care le-a oferit i-au dat șansa să vadă lumea împreună cu soția sa și să se distanțeze temporar de responsabilitățile de campanie.
"Noi nu am avut oportunitatea de a călători pe plan internațional de-a lungul anilor, iar ofertele de speach-uri mi-au permis să-mi împărtășesc talentul cu alți profesioniști într-un cadru universitar și să-mi iau o scurtă pauză de la programul riguros al campaniei", a spus Parscale. "Angajamentul meu de a ține un speach a fost complet verificat și aprobat pe canalele necesare în acest caz".
El a adăugat: "Acesta este încă un efort de tip fake news al presei care atacă în mod sistematic orice persoană din orbita președintelui Trump".
Chiar dacă Parscale a refuzat să spună cu cât a fost plătit pentru discursul din România, presa americană amintește de tarifele listate pe numele său în rețeaua Worldwide Speakers Group: între 15.000 și 25.000 dolari. În ultimii trei ani, Parscale a mai vorbit la conferințe în Portugalia, Monaco și Croația.
În România, Parscale a vorbit în cadrul unei conferințe privind marketingul politic, la Academia Română, angajamentul său fiind plătit de conferințele McCann/Thiess, susținute financiar de omul de afaceri român Adrian Thiess.
Nici managerul de campanie al lui Hillary Clinton din 2016, Robby Mook, nici managerul de campanie al lui Obama, Jim Messina, în 2012, nu au ținut discursuri plătite - străine sau interne - în timpul campaniilor, precizează Washington Post.
Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Kayleigh McEnany, a subliniat că Parscale călătorea "ca un cetățean privat" și că "a ținut cont de procedura de aprobare internă cu privire la angajamentele de vorbire din afara țării".
"N-am auzit niciodată de așa ceva înainte", a declarat John Weaver, un strateg de campanie care a lucrat pentru mai mulți președinți. "Există prea multe oportunități în care ar putea exista conflicte potențiale între o campanie prezidențială și politicile pe care candidatul ar putea să le adopte și veniturile potențiale. Este o zonă de conflict de interese în care nu trebuie să intri niciodată", a explicat consultantul citat.
Jurnalișii de la Washington Post spun că România, deși este un aliat al SUA orientat împotriva Rusiei ca parte a alianței militare a NATO, a fost criticată recent pentru încercările de a slăbi independența judiciară și etichetat de Transparency International drept una dintre cele mai corupte țări din Europa.
Liderii de la București au dezincriminat efectiv corupția la nivel înalt în rândul oficialilor guvernamentali. Parlamentul român a aprobat luna aceasta o nouă lege care ar șterge dosarele criminale ale politicienilor de top, în ciuda protestelor procurorilor, judecătorilor și societății civile.
Interesant este cine a făcut parte din audiența lui Brad Parscale la București: "unii dintre cei prezenți au fost vizați de investigații la nivel înalt împotriva corupției", scrie WP.
Printre românii interesați de discursul lui Parscale se numără fostul premier Adrian Năstase sau fostul deputat Vlad Cosma, cel care a pus umărul la revocarea șefei DNA.
Semnificativ este că, la doar o zi după discursul de la București al șefului de campanie al lui Trump, premierul român Viorica Dăncilă a fost la Washington, unde a devenit primul șef al unui guvern străin care s-a cazat la hotelul Trump International.