MENIU

Scandal în Grecia! 2 membri ai unui ONG, judecați pentru calomnie. Totul, din cauza unor acuze adresate înalților prelați

Preoti greci FOTO:PRofimedia

Justiția greacă a condamnat marți pentru „denunțul calomnios” doi lideri ai unui ONG care calificase drept „antisemite” remarcile unui înalt demnitar ortodox, provocând miercuri indignarea Amnesty International, potrivit AFP. 

Mitropolitul Serafim descrisese sionismul drept o dictatură care urmărește dominarea lumii de către un grup de evrei capitaliști, în aprilie 2017 pe site-ul arhiepiscopiei sale din Pireu.

Aceste comentarii au fost apoi descrise drept antisemite și discriminatorii împotriva evreilor de către Panayotis Dimitras, purtătorul de cuvânt al Helsinki Monitor, și Andrea Gilbert, cercetător la ONG pe probleme de antisemitism.

Plângerea lor pentru incitare la ură și violență precum și abuz de poziție bisericească a fost respinsă în 2019 de procuror.

Dar ei înșiși, au fost reclamați pentru denunț calomnios de către mitropolitul Serafim și au fost condamnați la 12 luni de închisoare cu suspendare marți de un tribunal penal grec.

Legea greacă prevede o condamnare a remarcilor rasiste atunci când acestea au provocat violență sau ură în mod public, a explicat avocatul celor doi pentru AFP.