Scandal imobiliar în Buzău. Primarul unei comune, acuzat de tranzacții dubioase pentru un proiect ambițios într-o localitate modestă
Scandal imobiliar de proporții în Buzău! În centrul controversei se află primarul Stelian Gioabă, primar al unei localități, din partea Partidului Social Democrat. La începutul anului, edilul și-a afișat numărul de telefon pe bannerele din comună, pentru a promova un proiect ambițios ce presupunea construcția a 12 locuințe moderne. Proiectul a stârnit controverse, iar locuitorii au bănuit că la mijloc e vorba despre o posibilă afacere necurată.
Scandalul a izbucnit în comuna Stâlpu, care se află la doar 13 kilometri de Buzău. O investigație arată că terenul destinat celor 12 locuințe ar fi aparținut inițial Grupului Romet, falimentat de primarul Toma.
După 7 ani de licitații, terenul ar fi ajuns în posesia fiicei primarului Gioabă, o studentă în vârstă de 24 de ani.
Conform arhivelor Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Buzău, primarul Gioabă s-a ocupat, la un moment dat, de vânzarea caselor, însă a susținut că afacerea aparține familiei sale, fără implicarea sa directă.
Investigațiile Puterea au dezvăluit că terenul destinat locuințelor aparținea inițial Grupului Romet, falimentat de primarul Toma.
În luna ianuarie, primarul Gioabă declara că locuințele îi aparțin, dar în apropierea campaniei electorale, a schimbat discursul, afirmând că acestea nu-i mai aparțin și că o firmă imobiliară cunoscută din Buzău s-a ocupat de vânzare.
Jurnaliștii au verificat situația la fața locului și am obținut confirmarea din partea edilului că, la un moment dat, s-a ocupat de vânzarea caselor, însă a susținut că afacerea aparține familiei sale, fără implicarea sa directă.
Mai mult, terenul dintre case a fost dat de fiica sa către Primăria Stâlpu, iar în ședința de Consiliu Local s-a votat pentru ca primăria să îi ofere la schimb un alt teren din comună. Această tranzacție a fost făcută pentru ca locuințele să aibă acces la utilități și asfalt, costurile fiind acoperite din bani publici.
Potrivit oamenilor din sat, primarul le-a spus că are bani pentru construcția caselor din profitul obținut de magazinul său de construcții. Cu toate acestea, locuitorii sunt sceptici, deoarece, din anul 2008, magazinul respectiv funcționează doar pe pierdere. Această discrepanță între declarațiile primarului și realitatea financiară a magazinului a stârnit nemulțumire și neîncredere în rândul comunității, alimentând suspiciuni privind sursa reală a fondurilor.
Cântăreața care iubește din nou la 78 de ani. Mărturii emoționante de la vedeta muzicii populare
De cealaltă parte a baricadei, edilul a declarat pentru jurnaliști că averea și-a făcut-o în cei 20 de ani în care a fost medicul veterinar a mai multor comune din județul Buzău și a cultivării de ceapă.
În cadrul unei discuții telefonice, primarul a fost de acord ca plata pentru casa sa să fie realizată parțial prin intermediul unei societăți comerciale și restul „din mână”, adică fără documente oficiale. În realitate, casa urma să fie vândută la un preț mult mai mic decât valoarea sa reală în acte, pentru a evita taxele și impozitele. Primarul a confirmat această metodă printr-o replică sugestivă: „Cunoaștem cum se face!” De asemenea, primarul a sugerat că a mai procedat asemănător în cadrul unei alte tranzacții imobiliare.