MENIU

Scandal diplomatic de proporții! Ministrul ceh de Interne ar fi propus un troc Moscovei pentru a obține vaccinul Sputnik

Acuzații grave la adresa Cehiei

Conflict diplomatic de amploare între Moscova și Praga! Potrivit presei din Cehia, ministrul de Interne, Jan Hamacek, ar fi propus Kremlinului un ”troc” prin care țara sa să primească un milion de doze din vaccinul rusesc Sputnik V. În schimb, acesta s-ar fi angajat să nu formuleze public acuzaţii la adresa Rusiei.

Propunerea ar fi fost făcută în cadrul unei întâlniri la Ministerul de Interne din Praga, în 15 aprilie, însă ar fi fost respinsă, scrie portalul de ştiri ceh Seznamzpravy.cz

După două zile, mai mulți agenți ruși au fost acuzați în Cehia de implicare în exploziile produse la un depozit de muniție din estul ţării, în 2014, și au fost expulzați. Acuzațiile au fost respinse vehement de Mosova, care a răspuns expulzând și ea diplomați cehi. 

Ministrul ceh de Interne, Jan Hamacek, a respins acuzațiile grave relatate de portalul citat.

”Aritcolul se bazează pe speculaţii şi minciuni care nu au fost şi nu pot fi confirmate de participanţii la şedinţă”, a subliniat social-democratul, în vârstă de 42 de ani. Acesta a adăugat că un astfel de schimb de tip barter nu a reprezentat niciodată subiect de negociere cu Rusia.

Social-democraţii sunt parteneri în guvernul minoritar al premierului Andrej Babis, condus de formaţiunea populistă ANO. Potrivit sondajelor de opinie realizate cu cinci luni înaintea datei prevăzute pentru următoarele alegeri legislative din Cehia partidul lui Hamacek nu va reuşi să treacă de pragul de 5 procente necesar intrării în Parlament, notează Agerpres.