MENIU

Scandal de proxenetism în Bihor: Un cuplu, acuzat că forța tinere să se prostitueze

Un cuplu din Bihor a fost inculpat pentru proxenetism și trafic de persoane, fiind acuzat că a exploatat două femei aflate în situații vulnerabile, obligându-le să practice prostituția. Cei doi soți ar fi racolat victimele și ar fi reținut toate câștigurile obținute din activitățile ilegale, relatează News.ro. În prezent, ambii se află în arest preventiv, iar bărbatul era deja încarcerat pentru un alt dosar penal.

Ce au transmis autoritățile în acest caz

Conform unui comunicat emis vineri de DIICOT, ancheta a scos la iveală faptul că, între ianuarie și septembrie 2024, inculpații au profitat de vulnerabilitatea extremă a victimelor – lipsa unui adăpost și a resurselor financiare – și le-au forțat, prin violență fizică și psihică, să se prostitueze. Banii obținuți din aceste activități erau în întregime confiscați de către cei doi și folosiți în interes personal.

„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, în perioada ianuarie - septembrie 2024, inculpata împreună cu soţul său (inculpat aflat în stare de arest preventiv într-o altă cauză) au recrutat şi adăpostit două persoane vătămate majore profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau ( lipsa unei locuinţe şi a mijloacelor materiale de subzistenţă) pe care ulterior, prin acte de violenţă fizică şi psihică le-au obligat să practice prostituţia în folosul lor”; scrie într-un comunicat dat publicităţii vineri de DIICOT.

Decizia de arestare preventivă a fost luată pe 12 septembrie de către judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Bihor, care a dispus încarcerarea celor doi soți pentru o perioadă de 30 de zile. Ancheta a relevat că victimele erau obligate să meargă zilnic la locațiile indicate de inculpați pentru a întreține relații sexuale contra cost, iar toate veniturile generate erau însușite de traficanți.

Cazul scoate la lumină o problemă gravă de exploatare umană în România, în care victimele vulnerabile sunt adesea forțate să intre în astfel de rețele ilegale prin abuz și constrângere.