MENIU

Scandal cu îmbrânceli în Parlamentul Moldovei. Aleșii s-au certat pe schimbarea denumirii din „limba moldovenească” în „limba română”

Presa din Republica Moldova semnalează un incident „cu scântei” care a avut loc în parlamentul țării vecine. Formațiunea politică PAS a propus ca sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”  în textul legilor Republicii Moldova și în Constituție. La auzul acestei propuneri, forțele pro-ruse au sărit ca arse, iar scena care a urmat este demnă de filmele de acțiune.

Deputații BCS au venit cu postere și au blocat tribuna Legislativului în semn de protest. Mai mulți deputați s-au îmbrâncit, scrie tv8.md. În context, BCS au cerut alegeri anticipate, la care președintele Parlamentului, Igor Grosu, a răspuns că „numai în 2025”.

În pofida scandalului, proiectul de lege a fost votat în prima lectură. Astfel, în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.