MENIU

Scădere dramatică a populaţiei din România. Care sunt cauzele principale ale acestui declin?

În 1950, după războiul mondial care a luat vieţile a sute de mii de bărbaţi români, ţara avea 16 milioane de locuitori. După 45 de ani de comunism avea peste 23 de milioane, o creştere de 44%. În 2015, are 19,5 milioane, o scădere de 4 milioane în 25 de ani.

Medicul pediatru Ioan Gherghină a vorbit pe larg, la emisiunea Realitatea pe Net, despre scăderea drastică demografică prin care trece ţara noastră acum. 

"Populaţia ţării a scăzut în ultima vreme în principal din cauza îmbătrânirii, scăderii fertilităţii şi migraţia spre alte ţări. În acest moment, în România se află acelaşi număr de locuitori ca în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Există şi ţări în Europa unde populaţia a crescut cu 4 milioane de locuitori în ultimii ani.

În acest moment, trebuie să vă spun că natalitatea a ajuns pe negativ. În 2009, femeile făceau unul sau doi copii. Ca să crească această rată familiile trebuie să facă minim trei copii. Problema este că adulţii tineri capabili să facă mai mulţi copii au plecat din ţară, iar acest material genetic a dispărut. Marea majoritate a oamenilor din ţară sunt bătrâni sau tineri până în 14 ani. Cei capabili să procreeze sunt din ce în ce mai puţini.

Printre altele, urbanizarea e şi ea un factor al scăderii natalităţii. În acest moment, la 1000 de femei se nasc 9.9 bebeluşi. La toţi aceşti factori se adaugă sărăcia şi distrugerea economiei. În 2015 s-au născut 186.000 de bebeluşi, jumatate din numărul faţă de 1989.

Pe de altă parte, dorinţa de a deţine bunuri materiale, dar şi frica de a face al doilea copii aduc la scăderi drastice. Femeile cred că aducerea pe lume a mai multor bebeluşi le poate aduce probleme de sănătate. Probleme sunt şi în sistemul sanitar. Din păcate, femeile însărcinate nu sunt obligate să se ducă la ginecolog, iar din această cauză mor prin avort sau naştere. Oamenii calificaţi nu ajung să fie consultate de medicii specialişti", a spus profesorul la emisiunea Realitatea pe Net, prezentată de Dorin Chioţea.

Ioan Gherghină este de părere că singura modalitate de creştere a natalităţii este creşterea economică. "Probabil că vă întrebaţi de ce populaţia globului creşte şi România scade. Omenirea a făcut primul miliard la mijlocul anilor 1800. Acum suntem la 6 miliarde. România trebuie să redevină stâpînă pe ţara ei. Trebuie create locuri de muncă mai bune, doar aşa putem să ne redresăm, iar acest lucru înseamnă redresarea economiei. Din păcate, cauza principală este că familiile apte să îşi facă familii pleacă din ţară, iar îmbătrânirea creşte automat. Până în 2050, România ar putea pierde aproape o treime din populaţie dacă nivelul de trai nu va creşte", a conchis Ioan Gherghină.