MENIU

Specialiști UE: Închiderea frontierelor şi testarea călătorilor au EFICIENȚĂ REDUSĂ

aeroport

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor dă peste cap câteva dintre măsurile-cheie luate de multe state, la sugestia autorităților sanitare, pe perioada pandemiei. Închiderea frontierelor n-ar fi contribuit în mare măsură la stoparea răspândirii virusului, iar măsurarea temperaturii n-ar fi relevantă.

Potrivit agenţiei europene, măsuri precum testarea călătorilor înainte de plecare sau verificarea temperaturii la sosire sunt în mare măsură ineficiente, chiar dacă răspândirea virusului este facilitată de călătorii, scrie agerpres.ro, citând Reuters.

De asemenea, raportul Centrului European precizează că închiderea frontierelor a avut efecte negative asupra economiei şi n-a reușit decât să întârzie evoluția pandemia în faza de început şi în regiuni izolate.

Agenţia europeană mai atrage atenţia că a-i obliga pe oameni să se testeze înainte de a pleca în călătorie poate avea doar o valoare limitată, dat fiind că aceştia pot deveni contagioşi exact în timpul călătoriei. La fel, verificarea temperaturii corporale la sosire, arată ECDC, călătorii ar putea fi deja contagioşi fără a avea febră.

În acest context și bazându-se pe datele disponibile, specialiștii europeni nu susţin recomandarea de închidere a graniţelor, care va cauza efecte secundare semnificative şi perturbări în societăţile şi economiile din Uniunea Europeană.

Raportul ECDC spune însă că datele epidemiologice ar putea să nu fie fiabile întrucât statele europene nu folosesc o abordare comună referitoare la testarea şi raportarea cazurilor de infectare cu coronavirus, ceea ce face imposibilă comparaţia între ţări în ce priveşte răspândirea epidemiei.

Chestionarele completate de călători despre starea lor de sănătate ar putea oferi informaţii suplimentare utile, dar prezintă riscuri în privinţa protecţiei datelor, mai spune ECDC, reiterând că aşa-zisele certificate de imunitate eliberate în urma testelor de anticorpi nu sunt de încredere.

Comisia Europeană a recomandat în aprilie o relaxare a restricţiilor de călătorie mai întâi între zone cu contagiune scăzută, încurajând unele guverne să redeschidă frontierele în mod selectiv, cu ţările pe care le consideră sigure.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor este o agenție a Uniunii Europene, înființată în 2005, cu sediul în Stockholm.

Mai multe articole despre:
virus covid pandemie uk italia romania