MENIU

Satul românesc tradițional, ilustrat în lumea păpușilor - VIDEO

Sursa foto: Captură video / YouTube

Doi meșteri populari din Botoșani au ajuns cei mai căutați la târgurile culturale. Ei confecționează păpuși unicat, cu multă răbdare și pasiune. La început, păpușile au fost simple, însă ulterior au devenit tot mai complexe, iar acum ele redau cu fidelitate toate aspectele satului românesc: de la munca câmpului, la cea din jurul gospodăriei. 

Pentru că au pasionat-o țesăturile și moda, doamna Georgeta Silion a lucrat o viață în croitorie. Împreună cu soțul ei, Dumitru, ea au început să confecționeze păpuși dintr-o joacă, în anul 2004. Inițial au lucrat păpuși fără schelet metalic, ci numai din resturile de textile rămase de la activitatea principală a doamnei Georgeta.

„De aici pornește un personaj. Așa arată în primă fază. Se îmbracă cu un material textil ca să arate configurația corpului și după aceea se îmbracă cu hainele pe care trebuie să le aibă personajul pe care îl reprezentăm noi”, spune Dumitru Silion, meșter popular.

Astfel, după ce au ieșit la pensie, cei doi s-au dedicat în totalitate realizării acestor jucării. Pentru că doreau și mai multă complexitate pentru aceste exemplare, Dumitru a început să realizeze un schelet din sârmă pentru a le conferi rezistență și flexibilitate.

„De la scheletul acesta se ajunge la un așa personaj. Îi fac mai întâi papuceii după capul, și după îi fac fusta bluza boneta”, spune Georgeta Silion, păpușar popular.

Iar cei doi soți lucrează în echipă pentru a rezulta o păpușă specială. După ce Dumitru face partea de schelet metalic, soția creează din argilă chipul personajului, apoi le îmbracă. Ulterior, păpușile revin la soț pentru a primi accesoriile și pentru a fi așezate pe un suport din lemn. 

Mai multe articole despre:
mesteri populari botosani papusi