Satelitul "gunoier" care curăță orbita Pământului. Riscul de coliziune, major
Deși o să ți se pară bizar și în spațiu există gunoi, nu doar pe Pământ, iar acesta poate fi periculos nu doar pentru astronauți, stații spațiale și misiuni, dar și pentru noi. În acest sens a fost lansat un satelit a cărei misiune este de a face curățenie în spațiu. Un satelit britanic, care face parte dintr-o serie de măsuri contra gunoaielor spațiale, a fost lansat cu succes la mai mult de 300 de kilometri deasupra Pământului. Cât de gravă este situația gunoaielor din spațiu?
Potrivit estimărilor făcute de către cercetători există milioane de piese de metal, aparatură și alte materiale pe orbită care provin de la bucăți vechi de rachete la instrumente ale astronauților, scăpate accidental. Aproximativ 7500 de tone de materiale se deplasează fără sarcină, ceea ce reprezintă un pericol de coliziune pentru misiunile viitoare.
Satelitul care va strânge gunoiul din spațiu
Se pare că satelitul britanic, RemoveDebris, și-a dus misiunea la final cu succes, potrivit lui Guglielmo Aglietti, directorul Centrului Spațial Surrey . „Ținta se învârtea ca o bucată de gunoi enervantă, dar plasa a reușit să o captureze, spre bucuria tuturor", a mai adăugat el.
Având în vedere reușita acestei misiuni, Guglielmo Aglietti își propune să găsească și alte soluții practice. Astfel, va testa un nou sistem de camere pentru a urmări gunoaiele din spațiu. În cele din urmă, satelitul va lansa o membrană mare care să ne scape de excesul de materiale nedorite.
Cercetătorii avertizează că dacă nu se vor lua măsuri imediate pentru a scăpa de gunoaiele din spațiu, aceastea se vor transforma într-o adevărată amenințare pentru sateliții activi.
„Dacă există coliziuni, așa cum au mai fost anterior, acestea vor crea o mulțime de resturi spațiale. Mai apoi, acestea se ciocnesc cu alte navete, ceea ce duce la și mai multe resturi spațiale", a declarat Alastair Wayman, unul dintre inginerii implicați în proiect.