MENIU

Sarbatoarea zilei de 22 august 2024. Mari sfinți, pomeniți în calendarul creștin. Ce trebuie să știe credincioșii

Sărbătoare importantă în data de 22 august. Iată ce sfinți sunt pomeniți în calendarul ortodox din țara noastră.

Pe data de 22 august 2024, credincioșii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Agatonic, alături de alți sfinți mucenici care au mărturisit credința în Hristos în timpul persecuțiilor împăratului Maximian. În acest articol, vă vom prezenta viața și minunile acestor sfinți, precum și rugăciunea care ne ajută în fiecare zi.

Cine a fost Sfântul Mucenic Agatonic?

Sfântul Mucenic Agatonic a fost cetățean al Nicomidiei, oraș din Asia Mică, care a trăit în secolul al III-lea. Acesta a provenit dintr-o familie nobilă, cea a Hypasienilor, și a fost un om virtuos și credincios. A convertit la creștinism pe mulți păgâni, prin cuvântul său și prin faptele sale bune.

În acea perioadă, împăratul Maximian (284-305) a declanșat o cruntă prigoană împotriva creștinilor, trimițând pe comisul Evtolmie în Nicomidia pentru a-i ucide pe toți cei care mărturiseau pe Hristos. Evtolmie a aflat că principele Nicomidiei era creștin și l-a exilat în Tracia, unde se afla împăratul. De asemenea, a poruncit ca toți creștinii din Nicomidia să fie adunați și torturați pentru a renunța la credința lor.

Sfântul Agatonic a fost printre cei care au fost prinși și bătuți de Evtolmie, dar nu s-a lepădat de Hristos. A fost trimis la Bizanț, alături de principele Nicomidiei și de alți creștini, pentru a li se tăia capul. În drum spre Bizanț, Sfântul Agatonic i-a încurajat pe ceilalți să rămână statornici în credință și să nu se teamă de moarte. Ajunși la Bizanț, au fost duși în fața împăratului Maximian, care i-a întrebat dacă sunt gata să se închine idolilor. Sfântul Agatonic i-a răspuns cu curaj că nu se va închina niciodată la niște pietre fără suflet, ci numai la Dumnezeu cel viu și adevărat.

Atunci împăratul a poruncit ca Sfântul Agatonic și ceilalți creștini să fie duși la Silviria, o localitate din apropiere de Bizanț, unde să li se taie capetele. Pe drum, Sfântul Agatonic s-a rugat lui Dumnezeu să-i primească pe toți în împărăția Sa și să-i ierte pe cei care-i chinuiesc. Ajunși la locul execuției, Sfântul Agatonic și-a plecat capul sub sabie și a fost primul care a primit cununa muceniciei. După el au urmat principele Nicomidiei și ceilalți creștini. Astfel, ei au dobândit viața veșnică în Hristos.

Sărbătoare 21 august. Zi mare în calendarul ortodox din România. Povestea de viață impresionantă a sfântului pomenit astăzi

Ceilalți sfinți mucenici prăznuiți pe 22 august

Sfinții Mucenici Zotic, Zenon, Teoprepie, Achindin și Severian, care au fost ucenicii Sfântului Zotic, principele Nicomidiei. Ei au fost prinși de Evtolmie și supuși la chinuri groaznice, dar nu s-au lepădat de Hristos. Au fost aruncați într-un cuptor încins, dar nu au fost arși de foc, ci au ieșit nevătămați. Apoi au fost duși la Bizanț și uciși cu sabia.

Sfânta Muceniță Antuza și Sfântul Mucenic Atanasie, episcopul. Sfânta Antuza a fost o tânără creștină din Sevastia, care a refuzat să se căsătorească cu un păgân și a fost aruncată în temniță pentru credința ei. Acolo a fost vizitată de Sfântul Atanasie, episcopul Sevastiei, care a încurajat-o și a botezat-o.

Pentru aceasta, Sfântul Atanasie a fost prins și torturat de guvernatorul Agricolae, care i-a tăiat mâinile, picioarele și limba. Sfânta Antuza a fost scoasă din temniță și legată de un stâlp, unde a fost biciuită și arsă cu făclii. Apoi a fost decapitată. Sfântul Atanasie a murit în temniță din cauza rănilor.
Sfinții Mucenici Harisim și Neofit, care au fost doi frați creștini din Niceea. Ei au fost prinși de guvernatorul Sapriciu și supuși la chinuri cumplite pentru credința lor. Au fost bătuți cu pietre, trecuți prin foc și apoi aruncați în mare cu pietre legate de gât.


Sfinții Mucenici Irineu, Or și Oropsis, care au fost trei creștini din Egipt. Ei au fost prinși de guvernatorul Aquila și torturați pentru credința lor. Au fost spânzurați de mâini și biciuiți, apoi li s-au tăiat mâinile și picioarele. În cele din urmă, au fost decapitați.

Rugăciunea către Sfântul Mucenic Agatonic și alți sfinți mucenici

Cei care doresc să se roage către Sfântul Mucenic Agatonic și alți sfinți mucenici prăznuiți pe 22 august pot folosi următoarea rugăciune:

„Sfinților mucenici Agatonic, Zotic, Zenon, Teoprepie, Achindin, Severian, Antuza, Atanasie, Harisim, Neofit, Irineu, Or și Oropsis, care ați pătimit pentru Hristos și ați primit cununile nestricăciunii de la El, rugați-vă Lui pentru noi păcătoșii. Cereți-I să ne ierte greșelile noastre și să ne dăruiască harul Său cel bogat în milostivire. Îndemnați-ne să urmăm exemplul vostru de credință curată și de răbdare în suferințe. Ajutați-ne să ne lepădăm de tot ce este rău și să ne închinăm numai lui Dumnezeu cel viu și adevărat. Sprijiniți-ne în lupta noastră împotriva patimilor și a ispitelor lumii acesteia. Ocrotiți-ne de toate relele vremelnice și veșnice. Și când vom ajunge la sfârșitul vieții noastre pământești, primiți-ne în împărăția lui Hristos, unde să v-ați văzut fața Sa cea plină de lumină și de iubire. Amin.”

Rugăciunea de joi este cea mai puternică. Cum trebuie să ne rugăm corect

Mai multe articole despre:
sarbatoare 22 august religie ortodox