Sărbătoare pentru creştin-ortodocşi. Ce sfinţi mari sunt pomeniţi astăzi
Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 18 decembrie.
Ortodoxe
Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, patriarhul Ierusalimului
Greco-catolice
Sf. m. Sebastian și cei împreună cu el.
Romano-catolice
Ss. Malahia, profet; Grațian, ep. R.
Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 18 decembrie.
Sfântul Cuvios Daniil s-a născut într-un sat nu departe de Rădăuți, din părinți bine-credincioși, la începutul secolului al XV-lea, primind la botez numele Dumitru. A fost călugărit la Mănăstirea "Sfântul Nicolae" din Rădăuți, sub numele de David.
După o perioadă de ascultare la mănăstirea din Rădăuți, călugărul David a plecat la Schitul "Sfântul Lavrentie". Aici a îmbrăcat schima cea mare, primind numele de Daniil, și s-a retras în munte, pe o stâncă de pe malul pârâului Vițău, azi localitatea Putna, unde a săpat o chilie, la un kilometru depărtare de Mănăstirea Putna.
Un alt loc unde a sihăstrit Sfântul Cuvios Daniil a fost Stânca Șoimului, lângă Voroneț.
Posturile neîntrerupte, rugăciunile, ascultarea și smerenia au făcut din monahul David un duhovnic renumit în părțile de nord ale Moldovei, în jurul său adunându-se mulțimi de credincioși. Între fii săi duhovnicești se numără și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.
După moartea Cuviosului Daniil Sihastrul, a fost înmormântat în partea sudică a pronaosului bisericii Mănăstirii Voroneț, scrie agerpres.ro. Pe peretele exterior al bisericii Mănăstirii Voroneț, deasupra ușii de intrare, pe latura de sud, este zugrăvit chipul Sfântului Daniil alături de cel al mitropolitului Grigore Roșca, alt fiu duhovnicesc al său.
Pe mormântul său a fost așezată o lespede de gresie, pe care se află o inscripție în limba slavonă: "Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimnicul Daniil", fără nicio lămurire cu privire la data mutării sale la Domnul.
Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 1992.
Tot astăzi este pomenit și Sfântul Mucenic Sebastian, care a pătimit în secolul al III-lea. Sfântul Sebastian s-a născut în cetatea Narvoniei și a crescut în Mediolan (Milan — Italia). A fost un apropiat al împăratului Dioclețian (284-305), comandat în armata romană. Își ținea credința în Hristos tăinuită pentru a putea să îi ajute pe creștinii care se aflau prigoniți și în mari suferințe.
Mărturisind în cele din urmă că este creștin, Sfântul Sebastian a fost legat de un stâlp pe un câmp și a fost străpuns cu săgeți de soldați, scăpând viu din această încercare a fost dus în hipodrom, unde a fost bătut până la moarte.