Sărbătoare mare: Sânzienele (Drăgaica). Ce să nu faci NICIODATĂ în această zi! E păcat mare
Sânzienele se sărbătoresc, în tradiţia populară, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie, sărbătoare care se mai numeşte în unele locuri şi „Cap de vară“, pentru că acum soarele ajunge la apogeu şi este începutul verii.
Ziua de Sânziene este considerată sfântă, ea trebuie să fie respectată, nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază.
În această zi, sunt întâlnite diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei. „Du-te, lună, vino, soare/ că tragem la-nsurătoare, Cununile neursite/ zac sub hornuri azvârlite, Hai, frumoaselor, ce staţi,/ zâne să nu rămâneţi! Că venim după peţit,/ până nu v-aţi răzgândit!“, strigă băieţii satului în seara de Sânziene, la porţile fetelor nemăritate.
24 iunie este ziua ideală pentru ca fetele nemăritate și băieţii neînsuraţi pot să afle cât mai au de așteptat până când vor face marele pas în viaţă, cu cine se vor cununa și își vor petrece tot restul vieţii, iar tinerii singuri pot să afle de cine se vor îndrăgosti.
TRADIŢII. Sânziene. În noaptea de Sânziene, Ursitul îţi apare în vis
Dacă ești fată…
Dacă ești curioasă să afli cu cine vei merge la braţ la altar, în ajunul Sânzienelor, adică în noaptea de 23 spre 24 iunie, e bine să-ţi pui flori de sânziene (cunoscute în popor ca fiind florile Soarelui) sub pernă. Se spune că peste noapte, în vis îţi va apărea cel care îţi este ursit.
Mai mult, roua căzută pe florile de sânziene în dimineaţa zilei de 24 iunie, te anunţă că vei îmbrăca rochia de mireasă în anul următor. Un alt obicei păstrat și astăzi cu sfinţenie de localnicii de la sate în special, îndeamnă fetele nemăritate să împletească în ajun o coroniţă din flori de sânziene, iar seara s-o arunce peste casă. Așadar, dacă respecţi tradiţia și dai curs ritualului, pregătește-te de nuntă în cazul în care coroana îţi rămâne pe acoperiș până în ziua următoare.
Și tu ai șansa să descoperi ce-ţi rezervă destinul. În dimineaţa zilei de 23 iunie, mergi și culege flori de Sânziene și agaţă un fir la fereastră. Se spune că în timpul nopţii, Sânzienele "lasă" un semn dacă ţi au hărăzit o căsătorie în perioada imediat apropiată. Poţi să găsești un fir de păr agăţat în firul de floare, sau o un fir de aţă etc. Dacă nu găsești nimic mai mulţi ani la rând, înseamnă că ai ursita întârziată. Se crede că semnele din această noapte constituie frânturi reale din viitor.
Tradiţii de Sânziene. Cum îi afla numele ursitului
Tot în noaptea dinspre Sânziene poţi să afli și numele viitorului soţ. Umple un vas cu apă și aprinde o lumânare roșie. Lasă să pice 23 de picături de ceară de la lu-mânarea aprinsă și urmărește cu atenţie literele formate pe maginea vasului. Prima literă care îţi apare în apă reprezintă iniţiala persoanei cu care te vei căsători. Dacă încă nu ai un partener de viaţă, poţi să deslușești numele celui care, în curând îţi va cuceri inima, legând seara un buchet de flori de sânziene cu o aţă roșie. Dimineaţa după ce te trezești, dezleagă florile și rulează aţa pe degetul inelar de la mâna stânga, spunând alfabetul. Se crede că litera la care te vei opri la capătul firului de aţă corespunde persoanei de care te vei îndrăgosti.