MENIU

Sărbătoare mare sâmbătă: Sfântul Haralambie. Ce nu ai voie să faci pe 10 februarie?

Sfântul Haralambie

SĂRBĂTOARE 10 februarie 2018 calendar ortodox. Sfântul Haralambie este sărbătorit de către Biserica Ortodoxă la data de 10 februarie a fiecărui an. Sfântul sfințit mucenic Haralambie este cunoscut mai ales datorită faptului că era apărător împotriva ciumei și a foametei. Acesta este cel mai bătrân mucenic prăznuit de către creștini. De asemenea, de-a lungul vieții sale a fost episcop la cetatea Magnezia situată în Asia Mică. Odată cu începerea prigonirii creștinilor de către Septimiu Sever, Sfântul Haralambie a fost arestat la ordinele proconsulului Lucian. Acesta și-a închinat viața pentru a-l sluji pe mântuitorul nostru Iisus Hristos și pentru a-i îndrumă, sprijini, sfătui și învăța pe credincioși în acea perioadă de persecuție.

SĂRBĂTOARE 10 februarie 2018 calendar ortodox. Lucian, proconsulul cetații Magnezia s-a arătat foarte deranjat de faptul că Haralambie continuă să convertească foarte mulți păgâni la creștinism, așa că a decis să ordone arestarea lui Haralambie. Pentru a nu îl tortură și pentru a îi cruța viață, Lucian ii ordona lui Haralambie să se închine zeilor păgâni. Văzând faptul că Haralambie a refuzat categoric acest lucru, Lucian a ordonat că Haralambie să fie torturat, în ciuda vârstei sale înaintate, până când acesta va renunta la credință sa (avea 113 ani).

Proconsulul, văzând că sfântul răbda durerile, decide să folosească el însuși instrumentele de tortură pentru a-l persuada pe Haralambie să renunțe la convingerile sale. Începând să îl tortureze pe sfânt, mâinile i-au căzut că secerate de sabie, rămânând atârnate de corpul sfântului. Acesta a decis să îl scuipe pe Haralambie, moment în care gura i s-a strâmbat și i s-a întors la ceafă. Văzând ceea ce a pățit, Lucian îl imploră pe sfânt să îl salveze. Sfântul martir se roagă pentru acesta, vindecandu-l pe loc pe proconsul. Acesta, văzând minunea îl roagă pe sfânt să îl boteze. Odată cu crestinizarea sa, Lucian pune capăt persecuției creștinilor din provincie.

SĂRBĂTOARE 10 februarie 2018 calendar ortodox. Auzind de toate acestea, Împăratul Septimiu Sever ordona că Haralambie să fie arestat și adus la Antiohia să fie supus la o serie de încercări. Reușind să săvârșească o serie de minuni și văzând mulțimea adunată pentru a renunta la credințele păgâne și a-și însuși credință, împăratul a dat ordin să i se zdrobească gură cu pietre și să i se ardă barbă. Sfântul Haralambie a supraviețuit și acestei torturi, însă a sfârșit prin a fi decapitat.

Moaște aparținând sfântului Haralambie putem găși și pe teritoriul României în biserica Mănăstirii Miclauseni din Iași sau la Catedrala episcopală din Galați printre altele.