MENIU

Sărbătoare mare azi, pentru creștinii ortodocși

Sărbătoarea Schimbarea la Față, praznic împărătesc cu dată fixă, este marcată în calendarul creștin ortodox la 6 august. Cu puțin înainte de pătimirile Sale, Mântuitorul Hristos a făcut cunoscut ucenicilor săi ce urma să se întâmple la Ierusalim, iar ucenicii au început a se întrista foarte tare. Pentru aceasta, Mântuitorul a vrut să îi întărească, pentru că frica lor era mare, notează Agerpres.

Moartea, sărăcia, disprețul și miile de rele sunt lucruri care umplu de groază pe oameni. Apostolii se temeau atunci de toate acestea mai mult decât iudeii de Marea Roșie, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Erau atunci pe muntele Taborului alături de Hristos, Petru, Iacob și Ioan. Și Hristos pe când se ruga s-a schimbat la față, strălucind cu slava dumnezeirii Sale: "Și s-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina" (Matei 17, 2).

"Bine este nouă să fim aici" (Matei 17, 4), a spus atunci Sfântul Apostol Petru, căci știa că Domnul va merge în Ierusalim și va pătimi acolo și se temea și tremura pentru Dânsul. Atunci vorbea fără să știe ce spune, cutremurat și înspăimântat de această dată de ceea ce vedea, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Chiar dacă Tatăl a descoperit lui Petru că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, el însă nu a ținut minte această descoperire și s-a buimăcit de groază la vederea acelei lumini peste măsură, încât ochii celor trei ucenici se întunecaseră, însă nu era noaptea, ci ziua, și numai strălucirea razelor le-a îngreuiat ochii.

Dar Sfântul Apostol Petru îl iubea pe Hristos, iar muntele și locul în care stăteau i se părea că oferă siguranță, încă și mai sigur i se părea lui ca Domnul să nu meargă în Ierusalim, ci să rămână acolo pentru totdeauna.

Pentru aceasta a vorbit el așa, spune Sfântul Ioan Gură de Aur: "Bine este nouă să fim aici, unde sunt și Moisi și Ilie, dintre care unul, la nevoie, a pogorât foc din cer; celălalt s-a acoperit de nori când a vorbit cu Domnul. Dacă noi vom rămâne aici, nimeni nu va ști unde suntem. Vezi dragostea cea înfocată pentru Iisus? Nu gândi că îndemnul său nu era cel mai potrivit, ci gândește numai ce dragoste avea el pentru Hristos. Și a adăugat: Dacă voiești, voi face aici trei colibe: una Ție, una lui Moisi și una lui Ilie."

Atunci, un nor i-a umbrit și s-a auzit un glas: Acesta este Fiul Meu cel ales, de acesta să ascultați' (Luca 9, 35), adică spune Sfântul Ioan Gură de Aur: "Dacă El voiește să moară pe cruce, nu te împotrivi".

Iar Hristos S-a apropiat de ei și le-a zis: "Sculați-vă și nu vă temeți!" (Matei 17, 7), poruncindu-le să nu spună nimănui despre această întâmplare până la Învierea Sa din morți.

Tot spre a-i întări, Mântuitorul Hristos a poruncit să se arate atunci pe Muntele Taborului și cei mai străluciți bărbați ai Vechiului Testament, cei doi proroci Moise și Ilie.

Desigur, spune marele părinte al Bisericii, cei trei Apostoli care au văzut pe Domnul strălucind pe munte au fost fericiți, dar și cei din urmă care se vor apropia de Hristos vor fi și mai fericiți, pentru că la sfârșitul veacurilor, El va veni întru deplina strălucire a Tatălui, și înconjurat nu numai de Moise și Ilie, ci și de nenumărata oștire a îngerilor, a arhanghelilor și a heruvimilor.

SCHIMBAREA LA FAŢĂ 2016. Ce nu ai voie să faci pe 6 august, de SCHIMBAREA LA FAŢĂ

SCHIMBAREA LA FAŢĂ 2016. În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă.

Schimbarea la faţă 2016. În această zi se interzice scăldatul. De la Probajenii înainte, nu-i slobod să te mai scalzi în rău. O coborât cerbul de la munte, s-o pisat în apa și-o răcit apa. Atâta-i tăt." (Memoria Ethnologica) Explicația este cu totul altă: apele fiind de acum tot mai reci, crește riscul îmbolnăvirilor. Praznicul Schimbarii la fata a Domnului readuce aminte de revelatia stralucirii divine a lui Hristos de pe Muntele Tabor din Galileea (Matei 17:1-6; Marcu 9:1-8; Luca 9:28-36).Dupa ce le-a adus la cunostiinta ucenicilor sai ca urmeaza sa fie ucis in Ierusalim (Matei 16:21), Hristos, impreuna cu Sfantul Petru, Sfantul Iacob si Sfantul Ioan, a urcat pe inaltul munte. Aici, asa cum consemneaza Matei, "S-a schimbat la fata, inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina."

Sărbătoare mare sâmbătă. Superstiţii de SCHIMBAREA LA FAŢĂ

Schimbarea la faţă 2016.  În această zi trebuie să se ţină cont de tradiţii şi obiceiuri pentru spor şi sănătate:

- nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fi certat deoarece aşa vei fi tot anul;

- fetele nu trebuie să se pieptene deoarece podoaba capilară va stopa din creştere;

- nu se spală în această zi deoarece o să fiţi năpădiţi de ploşniţe şi păduchi;

- femeile însărcinate, dacă vor posti în această zi, vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi;

- este bine de evitat călătoriile deoarece se spune că vă veţi rătăci;

- pentru spor şi sănătate, în această zi se duc la biserică ofrande, în special struguri, care se sfinţesc şi se împart în memoria rudelor decedate.

Schimbarea la faţă 2016. Despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.

Mai multe articole despre:
Sărbătoare Schimbarea la Faţă a Domnului