MENIU

Sărbătoare mare astăzi în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci în a 5-a duminică după Paşte

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfântul Mucenic Isidor din Hios şi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului în fiecare an pe 14 mai.

Sfântul Isidor a trăit pe vremea împăratului Deciu, trăgându-se din cetatea Alexandriei. Mergând la oaste, acesta avea rangul de option. Ajungând în insula Hios împreună cu oastea, unde căpetenie era Numerie, Isidor este pârât de sutaşul Ilie, dându-l de gol pe sfântul nostru că acesta era creştin, credea în Hristos şi nu aduce ofrandă zeilor. Mărturisindu-şi credinţa în Mântuitor, văzând Numerie faptul că nu reuşeşte niciunul să îl convingă, decide să i se taia capul. După moarte, Isidor primeşte cununa muceniciei.

Despre Sfântul Mucenic Terapont nu se ştie de unde se trăgea, cine erau părinţii lui sau perioada în care a trăit. Mai mult, nici despre cum şi-a luat cununa muceniciei şi pomenirile acestuia nu se mai ştie mai nimic deoarece toate acestea s-au pierdut cu vremea. Când acest sfânt va decide să urmeze viaţa monahicească, icoanele în care apare îl înfăţişează ca episcop al Ciprului

Sursa: calendarulortodox.ro

Mai multe articole despre:
Sărbătoare calendar ortodox 14 mai 2017