Sărbătoare deosebită în 4 august - Ce rugăciune trebuie rostită neaparat astăzi de credincioși
Sărbătoare 4 august: Sfinții șapte tineri din Efes, mărturisitori ai învierii - Calendar ortodox.
Sărbătoare 4 august este o zi cu cruce neagră în calendarul ortodox, în care se face pomenirea unor sfinți cu o viață și o minune extraordinare. Ei sunt Sfinții șapte tineri din Efes, care au trăit în secolul al III-lea și au mărturisit credința în Hristos în fața persecuției păgâne. Prin voia lui Dumnezeu, ei au adormit într-o peșteră timp de 200 de ani și s-au trezit ca să adeverească lumii puterea învierii. Aflați mai multe despre această sărbătoare 4 august și despre rugăciunea care vă poate lumina calea și vă poate feri de rele.
Cine au fost Sfinții șapte tineri din Efes?
Sfinții șapte tineri din Efes sunt: Maximilian, Exacustodian, Iamblic, Martinian, Dionisie, Antonin și Constantin. Toți au fost ostași și fii ai dregătorilor cetății Efes, una dintre cele mai importante metropole ale Imperiului Roman. Ei au trăit pe vremea împăratului Deciu (249-251), care a declanșat o mare prigoană împotriva creștinilor.
Ei au refuzat să participe la un festival al păgânilor și s-au rugat lui Dumnezeu ca toți creștinii torturați din cauza credinței lor să fie iertați. Auzind împăratul că ei sunt mărturisitori ai lui Hristos, i-a chemat la judecată. În fața lui Deciu, cei șapte tineri au mărturisit credința lor cu mult curaj. Văzând acestea, împăratul le-a dat timp să se răzgândească până la întoarcerea sa, dar ei, luând aur și argint din casa părintească, s-au retras într-o peșteră din muntele Ohlon, rugându-se neîncetat.
Aflând împăratul unde s-au ascuns, a poruncit să fie zidită gura peșterii, astfel încât cei șapte frați să moară de foame sau de sufocare. Dar, prin voia lui Dumnezeu, au adormit în chip minunat. Și au trecut anii, iar la conducerea imperiului a venit împăratul Teodosie al II-lea (408-450). Așadar, în zilele acestui împărat, binevoind Dumnezeu, a deschis peștera printr-un om care căuta piatră și i-a înviat din morți pe cei șapte tineri, după aproape 200 de ani, cărora li se părea că au dormit o singură noapte.
Deci, ieșind Iamblic, fratele mai mic, în cetate, a văzut orașul plin de biserici și semnul Crucii era pus pe ziduri. El le-a spus tuturor despre frații săi și se minuna toată lumea, proslavindu-L pe Dumnezeu. Iar tinerii, adeverind tuturor credința în învierea morților, și-au dat sufletele în mâinile Domnului.
Ce semnificație are sărbatoarea 4 august?
Sfintele moaște ale celor șapte tineri din Efes au fost așezate în peștera unde au stat sute de ani, după dorința lor. Peștera a devenit un loc de pelerinaj și de vindecare pentru mulți credincioși. Biserica Ortodoxă îi cinstește pe acești sfinți ca pe niște mărturisitori ai învierii, care au arătat lumii puterea lui Dumnezeu de a învia morții și de a birui moartea.
Sărbătoarea 4 august este o zi cu cruce neagră, adică o zi în care nu se fac nunți, botezuri sau alte sărbători lumești. De asemenea, este o zi în care se ține post, pentru a ne pregăti pentru sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, care are loc pe 6 august. Sărbătoarea 4 august este o zi în care ne amintim de minunea învierii și de speranța vieții veșnice.
Rugăciunea către Sfinții șapte tineri din Efes
Sfinții șapte tineri din Efes sunt ocrotitori ai celor care suferă de boli grele, ai celor care se află în primejdii sau în situații dificile. Ei sunt și mijlocitori pentru cei care doresc să aibă copii sau să își crească pruncii în frica lui Dumnezeu. Ei sunt și ajutători pentru cei care vor să se întoarcă la credința ortodoxă sau să se împărtășească cu Sfintele Taine.
Dacă vreți să vă rugați către Sfinții șapte tineri din Efes, puteți spune următoarea rugăciune:
Sfințiți și minunați mucenici ai lui Hristos, Maximilian, Exacustodian, Iamblic, Martinian, Dionisie, Antonin și Constantin, care v-ați aruncat cu îndrăzneală în focul prigoanei pentru mântuirea sufletelor voastre și a celorlalți creștini și ați adormit cu pace în peștera cea minunată, iar după mulți ani v-ați trezit ca niște îngeri strălucitori și ați adeverit tuturor puterea lui Dumnezeu de a învia morții: primiți rugăciunile noastre și mijlociți pentru noi la Domnul, ca să ne dăruiască iertare de păcate, sănătate trupească și sufletească, izbândire din toate necazurile și primejdiile, rodire de fii după voia Sa și viața cea veșnic fericită. Amin.
Source: Conversation with Bing, 8/4/2023
(1) Calendar ortodox 4 august 2022: Ce sărbătoare este joi?. https://bing.com/search?q=s%c4%83rb%c4%83toare+4+august+calendar+ortodox.
(2) Calendar ortodox 4 august 2023. Ce sărbătoare este vineri?. https://www.stirilekanald.ro/calendar-ortodox-4-august-2023-ce-sarbatoare-este-vineri-20337834.
(3) Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?. https://www.stirilekanald.ro/calendar-ortodox-4-august-2021-ce-sarbatoare-e-azi-20162541.
(4) Calendar Ortodox 4 august 2023: Ce sărbătoare este vineri? Rugăciunea .... https://www.kanald.ro/calendar-ortodox-4-august-2023-ce-sarbatoare-este-vineri-rugaciunea-care-ti-lumineaza-calea-si-te-fereste-de-rele-20337445.
(5) Calendar ortodox 4 august 2022: Ce sărbătoare este joi?. https://www.stirilekanald.ro/calendar-ortodox-4-august-2022-ce-sarbatoare-este-joi-20242120.