MENIU

Sărbătoare 31 iulie - Zi mare pentru credincioși - Lăsata secului - Ce semnificație are

Sarbatoare 31 iulie

Sărbătoare uriașă în data de 31 iulie pentru creștin ortodocși.

Astăzi, 31 iulie, este o zi specială pentru credincioșii ortodocși din România, deoarece se sărbătoresc mai multe evenimente importante în calendarul bisericesc. În primul rând, este ziua de Lăsată Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului, care începe mâine și se încheie pe 15 august. De asemenea, astăzi îi pomenim pe Sfântul și Dreptul Evdochim și pe Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea, doi martori ai vieții și învierii lui Iisus Hristos. Iată mai multe detalii despre aceste sărbători:

Lăsată Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Lăsată Secului este ultima zi în care credincioșii pot mânca de dulce, înainte de începerea postului Sfintei Marii. Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele patru posturi mari ale anului bisericesc și are o durată de două săptămâni. Acest post este dedicat pregătirii sufletești pentru praznicul Adormirii Maicii Domnului, care se sărbătorește pe 15 august și este considerat a doua Paște a creștinilor.

Postul Sfintei Marii este un post aspru, care presupune abținerea de la carne, lactate, ouă, pește, vin și ulei. Se fac excepții doar în zilele de sâmbătă și duminică, când se poate consuma vin și ulei, și în zilele de praznic, când se poate consuma și pește. În acest post se recomandă rugăciunea intensă, citirea Sfintei Scripturi, faptele de milostenie și participarea la slujbele bisericești.

Potrivit tradiției populare, în ziua de Lăsată Secului se obișnuiește ca membrii familiei să se strângă la o masă festivă pentru a celebra această sărbătoare. Se știe că focul este un element purificator, așa că pe vremuri era aprins pe dealuri pentru a alunga spiritele rele. Această tradiție este încă păstrată în unele zone ale țării, cum ar fi Covasna¹. O altă tradiție ține de strângerea resturilor și oaselor de la masă, fiind aruncate a doua zi spre răsărit.

Sfântul și Dreptul Evdochim

Sfântul Evdochim s-a născut în Capadocia, într-o familie cu părinți creștini. A ajuns ofițer în armata imperială, în perioada împăratului iconoclast Teofil (829-842). Pentru că avea multe virtuți precum curăție trupească și sufletească, milostenie față de cei nevoiași și ajutorare a celor aflați în suferință, a fost pus de împărat în funcția de guvernator al Capadociei².

Sfântul Evdochim a fost un martor al minunilor lui Dumnezeu. El a văzut cum o cruce luminată a apărut pe cer la ora trei după-amiaza, când Iisus Hristos a fost răstignit. De asemenea, el a vazut cum o cruce de foc s-a aratat pe cer la ora noua dimineața, când Iisus Hristos a fost scos din mormânt. Aceste semne cerești l-au întarit pe Sfântul Evdochim în credința sa ortodoxa și l-au fcut să respinga erezia iconoclastă, care interzicea cinstirea icoanelor.

Sfântul Evdochim s-a stins din viață la vârsta de 33 de ani, după ce a suferit o boală grea. A fost îngropat în Capadocia, iar moaștele sale au fost duse la Constantinopol. El este cinstit ca făcător de minuni și ocrotitor al celor bolnavi și săraci. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe 31 iulie².

Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea

Sfântul Iosif din Arimateea a fost un om bogat și învățat, membru al Sinedriului, adică al consiliului suprem al iudeilor. El era un ucenic ascuns al lui Iisus Hristos, de teama iudeilor, dar și un așteptător al Împărăției lui Dumnezeu. El a avut curajul să meargă la Pilat, guvernatorul roman al Iudeii, și să ceară trupul lui Iisus Hristos pentru a-l îngropa cu cinste³.

Sfântul Iosif din Arimateea a luat trupul lui Iisus Hristos de pe cruce, l-a înfășurat în giulgiu curat și l-a pus într-un mormânt nou, pe care îl pregătise pentru el însuși. El a pecetluit mormântul cu o piatră mare și a plecat. A doua zi, el a venit împreună cu Sfântul Nicodim, alt membru al Sinedriului și ucenic al lui Iisus Hristos, și au adus miruri și aloe pentru a unge trupul lui Iisus Hristos. Dar ei au găsit mormântul gol, pentru că Iisus Hristos înviase³.

Sfântul Iosif din Arimateea a fost un martor al învierii lui Iisus Hristos. El a văzut cum îngerii au dat vestea cea bună femeilor mironosițe și cum Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor săi. El a rămas credincios lui Iisus Hristos până la sfârșitul vieții sale și a propovăduit Evanghelia în multe ținuturi. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe 31 iulie³.

Acestea sunt sărbătorile pe care le celebrăm astăzi, 31 iulie, în calendarul ortodox. Să ne rugăm Sfântului Evdochim și Sfântului Iosif din Arimateea să ne ajute să ne pregătim sufletește pentru Postul Adormirii Maicii Domnului și să ne întărească în credința ortodoxă. Să ne bucurăm de darurile lui Dumnezeu și să fim recunoscători pentru tot ce avem. Să ne iubim aproapele și să fim milostivi cu cei aflați în nevoie. Să avem o zi binecuvântată!

Mai multe articole despre:
sarbatoare 31 iulie calendar ortodox