MENIU

SĂRBĂTOARE 30 august. Cruce neagră! Un mare sfânt este prăznuit în această zi

Sfinții Ierarhi Varlaam, mitropolitul Moldovei, și Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă la 30 august.

Sfântul Varlaam s-a născut în jurul anului 1580, într-o localitate aflată lângă Târgu Neamț. De tânăr și-a îndreptat pașii spre Schitul Zosim, aflat pe valea pârâului Secu, unde a învățat carte și a deprins limbile slavonă, latină și greacă.

Pe locul schitului, a fost ridicată, în 1602, Mănăstirea Secu. În obștea acestei noi mănăstiri a fost călugărit cu numele de Varlaam și aici a fost numit egumen. Varlaam s-a ocupat în continuare cu studiul cărților, îndeosebi cele religioase, traducând Scara (Leastvita) Sfântului Ioan Scărarul (1618).

În anul 1632, în timpul domniei voievodului Alexandru Iliaș, arhimandritul Varlaam a fost chemat la Iași și numit în fruntea Mitropoliei Moldovei în locul mitropolitului decedat Atanasie (1629-1632).

Ca nou mitropolit, Varlaam a avut multe realizări, mai ales că a reușit să-și atragă și sprijinul domnitorului Vasile Lupu. Mitropolitul Varlaam a înființat prima tipografie românească din Moldova, în anul 1640, pe care a instalat-o la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

De asemenea, în 1645 a convocat un sinod al ierarhilor din Moldova și Țara Românească, cunoscut ca Sinodul de la Iași. Mitropolitul Varlaam s-a numărat, în anul 1639, între cei trei candidați propuși pentru ocuparea scaunului de patriarh ecumenic al Constantinopolului.

Pentru a combate propaganda calvină din Transilvania, a redactat "Cartea care se cheamă Răspunsul împotriva Catehismului Calvinesc", prima scriere românească de polemică teologică. În aprilie 1653, s-a retras la Mănăstirea Secu, unde a decedat în anul 1657. A fost înscris în rândul sfinților de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în 12 februarie 2007.

Cuviosul Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului, s-a născut în ținutul Putnei.

Sfântul Cuvios Ioan a intrat în monahism la Mănăstirea Râșca, a fost ales apoi egumen la Mănăstirea Sfântul Ierarh Nicolae din Cetatea Neamț, până în 1665, și apoi, între 1666-1667, a fost egumen la Mănăstirea Secu. A păstorit ca episcop la Huși (1667-1674) și la Roman (1674-1685), fiind un colaborator apropiat al Sfântului Mitropolit Dosoftei al Moldovei, care-l numea, în lucrarea "Viața și petrecerea svinților", "arhiepiscopul cel sfânt și minunat".

S-a mutat la cele veșnice în anul 1685, fiind înmormântat lângă Biserica de la Mănăstirea Secu. A fost canonizat în ședința Sfântului Sinod din 5-7 martie 2008.

Sursa: Agerpres