MENIU

Sarbatoare 27 octombrie 2018: Rugăciune către Sf. Dumitru: Puterea ei este miraculoasă

Sarbatoare 27 octombrie 2018 Sf Dimitrie cel Nou

Sarbatoare 27 octombrie 2018. Rugăciune către Sf. Dumitru: Sfântul Dimitrie cel Nou este sărbătorit pe data de 27 octombrie 2018!

Sarbatoare 27 octombrie 2018. Rugăciune către Sf. Dumitru: Puterea ei este miraculoasă

Mare mucenice Dimitrie, izvorâtorule de mir, cel care ai ruşinat păgânătatea, plecându-ne genunchii înaintea ta, ne rugăm ţie cu umilinţă: Tu, cel care stai înaintea lui Hristos, vindecă-ne prin rugăciunea ta de patimile sufleteşti şi trupeşti care ne apasă! Luminează-ne sufletele moleşite de păcate, tu, cel care te-ai luptat cu tăria Duhului pentru adeverirea credinţei adevărate! Fereşte-ne,sfinte, prin iubitoarea ta mijlocire, de orice întâmplări rele: de boli, de neputinţe, de potop, de foc, de cutremur, de vrajbă, de lipsuri, de războiul dintre noi, de vrăjmaşii văzuţi şi de cei nevăzuţi şi de toate primejdiile, ca să ne învrednicim şi noi, păcătoşii, în veacul ce va să fie, ca împreună cu tine şi cu toţi sfinţii, să-L slăvim cu bucurie pe Dumnezeu şi să devenim părtaşi vieţii veşnice. Amin!

Sursa: ortodoxism.com

Tradiţii şi obieceiuri de Sfântul Dimitrie cel Nou. Ce nu ai voie să faci sâmbătă?

Sarbatoare 27 octombrie 2018 Sf Dimitrie cel Nou. De Sfântul Dimitrie cel Nou, există mai multe tradiţii şi obiceiuri pe care oamenii le respectă pentru a le merge bine tot anul. Prin urmare, pentru a respecta tradiția, sâmbătă, nu trebuie să faceți treabă prin casă și nu trebuie să spălați.

Sarbatoare 27 octombrie 2018 Sf Dimitrie cel Nou. Ce se dă de pomană?

De asemenea, pe 27 octombrie, oamenii merg la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormântul persoanelor dragi pe care le-au pierdut.

În unele zone ale țării, există obiceiul să se aprindă câte zece lumânări la mormintele persoanelor care au murit fără lumină. Fiecare mormânt este împodobit cu flori de toamnă. 

SFÂNTUL DUMITRU 2018: Tradiţii de Sfântul Dimitrie cel Nou

Pe 27 octombrie, de Sfântul Dimitrie cel Nou, credincioșii oferă bătrânilor singuri și neajutoraţi mere sau struguri, nuci şi miere.

Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou ar trebui să fie pusă pe masa de sărbătoare dacă în familie nu există niciun membru pe care să îl cheme Dumitru. Acest obicei aduce armonie, sănătate şi spor în case.

Sarbatoare 27 octombrie 2018 Sf Dimitrie cel Nou. Aducerea moaştelor Sfântului Dimitrie la Bucureşti

Cu vremea, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au încetat a mai fi patronii Bucureştiului, luându-le locul Sfântul Cuvios Dimitrie, un smerit monah din secolul al XIII-lea, trăitor la sudul Dunării, ale cărui moaşte au fost aşezate în Catedrala Mitropoliei la 13 iulie 1774, sub păstorirea mitropolitului Grigorie al II-lea (1760-1787), în timpul ocupaţiei ruseşti a Ţării Româneşti (1769-1774).

Sarbatoare 27 octombrie 2018 Sf Dimitrie cel Nou. Se presupune că el a trăit pe vremea dinastiei româneşti a Asăneştilor sau cel mai târziu pe vremea Cruciadei a IV-a (1204-1261). Peste câteva sute de ani, pe timpul stăpânirii turceşti în Peninsula Balcanică, moaştele sale neputrezite au fost descoperite în albia râului Lom şi duse în satul Basarabov, din dreapta Dunării, vizavi de oraşul Giurgiu. Auzind despre această descoperire, domnul creştin al Ţării Româneşti a trimis meşteri şi bani şi au ridicat acolo o biserică, în care au fost aşezate moaştele Sfântului. În vremea războiului ruso-turc din 1769-1774, generalul rus Petru Saltacov a trecut Dunărea, călcând Rusciucul şi o serie de sate, între care şi Basarabov. Găsind moaştele Sfântului Dimitrie, generalul evlavios le-a ridicat şi le-a adus la Bucureşti, în Catedrala Mitropoliei, cu gândul de a le duce în Rusia, dar la rugămintea bogatului şi influentului boier român Hagi Dimitrie, de a nu înstrăina sfintele moaşte, generalul rus s-a înduplecat şi le-a lăsat închinătorilor de aici.