Sărbătoare 26 aprilie: cruce cu negru în calendarul ortodox. Mai mulți sfinți importanți sunt pomeniți astăzi
Sărbătoare importantă în data de 26 aprilie în calendarul ortodox din țara noastră
Sărbătorile zilei:
Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Vasile, episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)
Greco-catolice
Sf. ep. m. Vasile al Amasiei
Romano-catolice
Sf. Anaclet, pp.
Sfântul Sfinţit Mucenic Vasilevs, pomenit în calendarul creştin ortodox la 26 aprilie, a fost episcop în cetatea Amasia, în timpul împăratului roman Liciniu (308-321), persecutor al creştinilor.
Liciniu care stăpânea provinciile europene răsăritene ale Imperiului Roman era căsătorit cu sora Sfântului Împărat Constantin cel Mare şi iniţial a fost un aliat al acestuia. Dar între cei doi au apărut între timp tensiuni care în cele din urmă au dus la declanşarea unui puternic conflict armat intern.
În această dispută Liciniu a început şi o persecuţie sângeroasă împotriva creştinilor din regiunile pe care le controla. Atunci au fost torturaţi şi omorâţi şi ce 40 de Sfinţi Mucenici, care erau soldaţi în armata romană staţionată, în timpul acestui împărat, în Sevastia, localitate din Armenia antică.
Între creştinii care au suferit moarte martirică a fost şi Sfântul Sfinţit Mucenic Vasilevs.
Adus din Amasia în Nicomidia, acolo unde se afla Liciniu, a fost întemniţat şi a fost îndemnat să se lepede de Hristos.
La promisiunile unui trimis al împăratului de slavă, cinste şi multe daruri pe care le va primi de se va pleca să jertfească idolilor, Sfântul Vasilevs a răspuns: "Acestea să le spui împăratului: de-ar fi voit să-mi dea chiar şi toată împărăţia sa, niciodată nu va putea să-mi dea atât cât voieşte să ia de la mine". (Vieţile Sfinţilor)
Mărturisindu-şi credinţa Sfântul Vasile a fost condamnat la moarte şi ucis prin tăierea capului, iar trupul aruncat în mare.
* Sfinţii Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu şi Tasie au suferit moarte martirică în vremea împăratului roman Diocleţian (284-305), în Axiopolis de lângă Cernavodă, respectiv, în Durostorum (Silistra). (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")