MENIU

Sărbătoare 12 iulie, cruce cu negru în calendarul ortodox: Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita - Ce trebuie să facă azi cei care au probleme

Sarbatoare 12 iulie

Sărbătoare uriașă în data de 12 iulie pentru români, este cruce cu negru în calendarul ortodox.

Ce sărbătoare este pe 12 iulie în calendarul ortodox:

Pe 12 iulie, în calendarul ortodox, este o zi cu cruce neagră, adică o zi de post şi rugăciune. În această zi, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita, o icoană făcătoare de minuni, păstrată în Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.

Tot pe 12 iulie, Biserica Ortodoxă face pomenirea unor sfinţi şi mucenici, printre care:

- Sfânta Veronica, femeia care a fost vindecată de o boală de sânge de Iisus Hristos şi care i-a întins o mahramă pentru a-şi şterge chipul îndurerat pe drumul spre Golgota.

- Sfântul Paisie Aghioritul, un mare duhovnic şi stareţ român, care a trăit în Sfântul Munte Athos şi care a scris multe cărţi despre viaţa duhovnicească.

- Sfinţii Proclu şi Ilarie, doi fraţi din Ancira (azi Ankara), care au fost martirizaţi pentru credinţa în Hristos în timpul persecuţiei lui Maximian (305-311).

Ce semnificaţie are icoana Maicii Domnului Prodromita?

Icoana Maicii Domnului Prodromita este una dintre cele mai vechi şi mai cunoscute icoane din Sfântul Munte Athos. Numele ei vine de la cuvântul grecesc "prodromos", care înseamnă "cel care merge înainte", "cel care pregăteşte calea". Acest nume se referă la Sfântul Ioan Botezătorul, care este reprezentat în icoană alături de Maica Domnului şi Pruncul Iisus.

Icoana este considerată făcătoare de minuni, pentru că a fost implicată în mai multe evenimente miraculoase. De exemplu:

- În anul 1821, când turcii au atacat Schitul Prodromu, călugării au ascuns icoana într-o peşteră. După ce turcii au plecat, icoana a fost găsită strălucind ca soarele şi plângând lacrimi de sânge.

- În anul 1854, când o epidemie de holeră a lovit Sfântul Munte Athos, călugării au scos icoana în procesiune şi au stropit-o cu apă sfinţită. Imediat, epidemia s-a oprit şi nimeni nu a mai murit.

- În anul 1913, când armata bulgară a invadat Sfântul Munte Athos, călugării au rugat-o pe Maica Domnului să-i apere. Atunci, pe cer s-a arătat o cruce mare de foc şi un glas puternic a spus: "Nu vă temeţi! Eu sunt cu voi!" Bulgarii au fost înspăimântaţi şi au fugit.

Cum se sărbătoreşte Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita?

Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita se sărbătoreşte prin slujbe speciale la bisericile şi mânăstirile care o au ca ocrotitoare. De asemenea, se organizează procesiuni cu icoana pe străzi, pentru a binecuvânta credincioşii şi locurile. Mulţi oameni vin să se închine la icoană şi să-i ceară ajutorul Maicii Domnului pentru diferite nevoi şi probleme.

În această zi, credincioşii trebuie să postească şi să se roage cu smerenie şi evlavie. Ei trebuie să-şi amintească de minunile făcute de Maica Domnului prin icoana ei Prodromita şi să-i mulţumească pentru ocrotirea şi mila ei. Ei trebuie, de asemenea, să-i urmeze exemplul Sfântului Ioan Botezătorul, care a pregătit calea pentru venirea lui Hristos şi care a mărturisit adevărul până la moarte.