MENIU

Săptămâna patimilor pentru BUZUNARELE românilor. Cel mai scump Paște din ultimii 30 de ani

Copiii români, cei mai săraci din UE

Mai este o săptămână până la Paște, iar alimentele se scumpesc incontrolabil. La nivel global, prețul mâncării continuă să scadă, însă în țara noastră prețurile vor crește încontinuare, spun specialiștii. Mulți români au ajuns să meargă în piețe și în magazine și se uită ca la muzeu pentru că nu își mai permit să cumpere nimic, iar pentru cei cu venituri mici Paștele va fi la suta de grame

Îainte de Paște scumpirile alimentelor bat record după record. Unii oameni vin în piețe și magazine ca la muzeu, în timp ce alții cumpără doar câteva sute de grame. Voucherele de 250 de lei pentru românii cu venituri mici ar trebui să ajungă înainte de Paște, însă oamenii spun că suma este insuficientă chiar și pentru o singură masă.

 

În timp ce la nivel global prețurile alimentelor se ieftinesc, în România continuă să crească incontrolabil, iar reprezentanții industriei alimentare, anunță noi scumpiri și după Paște la alimentele de bază.

Românii cu venituri sub 2 mii de lei ar trebui să primească acele ajutoare pentru mâncare în valoare de 250 de lei până de Paște, însă mulți din ei spun că suma este insuficientă. Nici comercianții nu o duc mai bine.

 

Paradoxal, mâncarea s-a ieftinit pentru a 12-a lună la rând în toată lumea. Prețurile globale sunt la cel mai scăzut nivel din vara lui 2021 încoace, arată datele oficiale. Numai în ultima lună, susțin specialiștii de la Organizația pentru alimente și agricultură, s-a înregistrat o scădere a prețurilor la nivel mondial cu 2,1 la sută, la cereale, uleiuri vegetale și produse lactate.

Întrebarea este de ce nu se întâmplă același lucru și în România? O explicație ar fi că, din cauza prețurilor energiei electrice și ale gazelor naturale, inflația este de peste 15 la sută în țara noastră.

Mai multe articole despre:
scumpiri paste preturi sarbatori sarace