MENIU

Săptămâna neagră pentru băncile din Grecia. E mai rău decât în zilele când erau închise

Vânzările de acțiuni la bănci nu au putut fi oprite nici cu poliția

După trei zile de coșmar pe piețele financiare din Grecia, bursa de la Atena crește ușor, joi 6 august. Însă băncile elene continuă adâncirea în pierderi, potrivit publicației enikos.gr.

În doar trei zile, indicele de piata al sectorului bancar DTR a pierdut 64 de procente din valoare, evoluand de fiecare data spre limita negativa admisa, de 30%.

Joi, băncile elene au mai pierdut încă 4,5% în câteva ore de tranzacționare.

Niciuna dintre băncile grecești nu a trecut cu bine peste "săptămâna neagra" a redeschiderii bursei, informează și Business24.ro.

Piraeus Bank a inregistrat o scadere a valorii de piata de 66%, Alpha Bank- 65%, Eurobank-64% si Banca Nationala a Greciei (NBG) - 62%, fata de perioada de dinaintea impunerii controlului de capital in Grecia.

In ultimele luni, bancile din Grecia au supravietuit crizei doar prin linia de finantare asigurata de Banca Central Europeana in cadrul programului ELA. Miercuri, 05 august, BCE a anuntat ca va creste plafonul programului de finantare a institutiilor de credit din Grecia pana la 90 de miliarde de euro.

Calculele facute de economistii Bancii Greciei si de oficialii guvernului arata ca pana la sfarsitul acestei luni, bancile elene vor avea nevoie de o recapitalizare de 26 de miliarde de euro, ca urmare a retragerilor masive de capital inregistrate in primele sase luni ale anului

"Bursa s-a redeschis abia de trei zile, asa ca investitorii reanalizeaza riscul reprezentat de bancile din Grecia si de celelalte companii listate.

Nu este un scenariu deloc placut, iar lichidarea de actiuni a fost de dimensiuni considerabile", explica Richard Perry, analist de piata la Hantec Markets.

Mai multe articole despre:
Grecia criză Grecia bănci Grecia bănci greceşti