MENIU

Proteste în stradă, circ în Parlament! A doua lege a justiției a trecut și de Senat. Ultima, amânată

Senatul, sub asediu

Asaltul PSD-ALDE-UDMR asupra justiţiei merge înainte. Astăzi senatorii au adoptat în plen a doua lege a Justiției, Organizarea Judiciară, 304/2004, după ce luni au dat vot final pe prima lege a Justiției, statutul magistraților. Legile vor merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Ședința a fost presărata de scandal, după ce USR a protestat în mai multe forme: au venit în balconul Senatului, au vorbit la portavoce din plen sau au proiectat imagini și mesaje de la protestele magistraților, pe un ecran, aproape de tribuna Senatului. În repetate rânduri, Călin Popescu le-a transmis să ”termine cu circul”. Senatorii mai au de dezbătut doar legea 317/2004, privind Statutul CSM, dar votul final s-a amânat pentru joi.

Potrivit unui amendament adoptat, la Legea 304/2004, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie primeşte competenţă privind orice infracţiuni săvârşite de magistraţi. Mai mult, parlamentarii au conferit competenţă acestei Secţii speciale şi în cazul în care în speţele pe care le cercetează sunt implicate şi alte persoane decât magistraţii. Textul amendamentului adoptat este următorul:

„În cadrul PÎCCJ se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM”.

În forma adoptată la Camera Deputaţilor se prevedea că:

„În cadrul PÎCCJ se înființează şi funcționează Secția de Investigare a unor Infracțiuni din Justiție care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de Legea nr. 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a infracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de judecătorii și procurorii militari”. Cercetarea poate fi extinsă şi asupra altor persoane, dacă acestea apar în dosarele magistraţilor: „Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de persoanele prevăzute la alineatul 1) sunt cercetate şi alte persoane”.

Realitatea.net redă live-text, cele mai importante momente din ședință. 

Plenul Senatului a adoptat Legea 304/2004, cu 80 de voturi pentru și 29 împotrivă.  

UPDATE 13.20 Mihai Goțiu vorbește din nou la portavoce. Tăriceanu: ”V-am invitat la microfonul 2 sa vorbiți și nu ați vrut. Cu asta, basta”.

Update 13.00 . În continuare au loc dezbateri pe amendamentele respinse. Față de ziua de ieri, Șerban Nicolae nu își mai susține multe dintre amendamentele care i-au fost respinse în comisie, ieri.

UPDATE 12.50 Călin Popescu Tăriceanu l-a criticat și pe Mihai Goțiu: ”Lista o cere liderul de la Grup, nu cineva cu portavocea! Domnule Goțiu, vă rog. Daca credeți că o să țin cont de ceva ce spuneți la portavoce, vă înșelați”.

Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis Florinei Presadă: ”Doamna senator, vă rog să incetați. Aveti o doză de exhibiționism excesivă. Nu transformați Parlamentul în circ. Mergeți la partid și faceți circ”

UPDATE 12.3 USR recurge la același protest ca ieri: cu ajutorul unui proiector, redau pe un ecran, în timp ce senatorul George Dircă vorbește la plen, mesaje și imagini de la protestele magistraților. Senatoarea Florina Presadă transmite live, pe pagina sa de Facebook, ce se întâmplă. Între timp, Tăricenau le-a transmis acestora să treacă în bănci, pentru că nu este sală de cinema:

UPDATE 12.15 Florin Iordache și Mariana Moț, secretar de stat în Ministerul Justiției, au venit în plenul Senatului.

UPDATE 11.59  În plenul Senatului, au avut loc mai multe dispute între Șerban Nicoale și Alina Gorghiu. Senatoarea PNL i-a transmis lui Nicolae că niște ani în plus nu îl fac mai inteligent. 

............................

Senatorii au votat marţi prima lege a Justiției, Legea 303/2004, Statutul Magistraților, cu anumite modificări propuse de Șerban Nicoale, astfel încât statul se îndreaptă obligatoriu cu acțiune în instanță împotriva magistratului care a comis o eroare judiciară. Votul a fost dat în lipsa Opoziției.

Dar a fost o ședință marcată de scandal. Mai exact, în timpul dezbaterilor, PMP, PNL și USR au părăsit pe rând ședința de plen, iar personalul de la Senat a vrut să o dea afară pe deputata Cosette Chichirau, care filma, live, pe Facebook, ședința din balconul în care stă de obicei presa.

După îndelungi dezbateri, aceasta a refuzat să părăsească ședința Totodată, Călin Popescu Tăriceanu și-a oprit discursul după ce senatorii USR au venit lângă acesta, flancându-l la tribuna Senatului cu pancarte #Rezist. În replică, Tăriceanu a catalogat USR drept "Partidul Securității".

Legea 303/2004 a trecut și de Senat. Au fost 80 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, nicio abținere. Legea merge la promulgare, la Klaus Iohannis.

În timpul dezbaterilor din plen, au fost adoptate mai multe amendamente ale lui Șerban Nicoale, care în comisie au fost inițial respinse:

Cum va arata art. 96 in noua forma:

"(2) Eroarea judiciara atrage raspunderea judecatorilor si procurorilor doar in ipoteza in care si-au exercitat functia cu rea credinta sau grava neglijenta.

(3)Exista eroare judiciara atunci cand, in infaptuirea actului de justitie se determina o desfasurare gresita a unei proceduri judiciare si prin aceasta se produce o vatamare a drepturilor ori intereselor legimite ale unei persoane.

(4) Exista rea credinta atunci cand jduecatorul sau procurorul in exercitarea functiei, cu stiinta, prin incalcarea Conventiei pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei ori a normelor de drept material sau procesual a determinat o eroare judiciara.

(5) Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul in exercitarea functiei din culpa nesocoteste normele de drept material ori procesual, determinand o eroare judiciara.

(6) Nu este indreptatita la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit in orice mod la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror.

(7) Pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciara persoana vatamata se paote indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii, la tribunalul in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul dupa caz. Plata de catre stat a sumelor datoroate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunciarii horatarii judecatoresti definitive.

(8) Dupa ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciara a fost acoperit de stat, Ministerul Finantelor Publice se intoarce in mod obligatoriu pe cale judiciara impotriva jduecatorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciara. Competenta de judecata, in prima instanta, revine Curtii de Apel Bucuresti, dispozitiile Codului de procedura civila fiind pe deplin aplicabile.

(9) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune al statului prevazut la alin 8 este de un an, de la data cand a fost achitat integral prejudiciul. (10) CSM poate stabili conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorului si procurorilor. Asigurarea obligatoriu nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea pentru eroarea judiciara determinata de rea-credinta sau grava neglijenta.

Mai multe articole despre:
Senat măsuri anunţ circ legile Justitiei