MENIU

Sânzienele: târg la MŢR. Obiceiuri şi tradiţii de Drăgaica - obiceiul magic de Sânziene

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI. Sărbătoarea de Sânziene sau Drăgaica este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, iar noaptea de 23 spre 24 iunie este considerată una magică, în care pot fi îndeplinite dorinţe şi cei mai norocoşi le pot întâlni pe Sânziene. Bucureştenii sunt aşteptaţi la un târg tradiţional, la Muzeul Ţăranului Român.

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI. Târgul de Sânziene, organizat de Piața Țărănească și Meșter (Ești)!, va avea loc de vineri până duminică în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român, unde vor veni târgoveți și artizani cu dulciuri, podoabe și obiecte vechi, pentru copii fiind pregătite ateliere de creativitate.

La târg, bucureștenii vor putea găsi la târg iconari, cioplitori în lemn, țesătoare, ceramiști, tineri artizani handmade, cusătorese, împletitoare.

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI. 
"Întrucât în curând vom sărbători ia românească, vă așteptăm să purtați, să probați și să târguiți ii vechi și ii noi: ii de sărbătoare, ii cu poale și ii fără poale, ii cu mărgele, ii ciupag, ii cusute pe marchizet, ii cusute pe pânză de casă, ii cu fodori la mâneci, cămăși de lucru, cămăși încrețite la gât, poale...", scrie Agerpres.

SÂNZIENELE. Ce e bine să faci pe 24 iunie


SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI.  Negustorii de antichități aduc de prin satele și târgurile de profil țesături, mobilier, carte, ceramică, obiecte specifice unei gospodării țărănești, patefoane, ceasuri, gravuri și felurite obiecte de artă iar colecționarii sunt așteptați, ca de fiecare dată, cu diverse obiecte și poveștile lor.


SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI. 
Vizitatorii vor putea cumpăra de la producători prăjituri tradiționale, miere și produse apicole, plăcinte, ciocolată de casă, brânzeturi, dulcețuri, siropuri și zacuști, turtă dulce și covrigi, cornet boierești și babic tătăresc. De asemenea, vor putea degusta preparatele românești la ceaun care se servesc cu lipie dâmbovițeană, precum sarmale în foi de viță, plachie de crap cu mămăligă, pulpe la ceaun.

Drăgaica: Obiceiuri și tradiții de Sânziene


SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI. 
Copiii începând cu vârsta de 4 ani sunt așteptați să participe la atelierele de creativitate, unde vor învăța să picteze pe ceramică sau să lucreze cu lâna împâslită.

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI.  Noaptea de SÂNZIENE este în 23 spre 24 iunie. Această sărbătoare mai poartă numele și de Amuțitul cucului sau Drăgaica. Dacă cucul încetează din cântat înainte de SÂNZIENE, vara va fi una secetoasă. La început, serbarea coincidea cu data solstițiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie — ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI. 
În timp, Noaptea de SÂNZIENE — cum este denumită în folclorul românesc — a devenit o serbare populară. Pentru țărani, această zi este foarte importantă pentru prognoza vremii. În credința populară se crede că, dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (SÂNZIENE) sau după, este de rău augur deoarece următoarele 40 de zile va ploua neîncetat.

SÂNZIENE sau DRĂGAICA. Ce trebuie să faci în noaptea de SÂNZIENE

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI. În noaptea de Sânziene, ca şi în noaptea de Crăciun, se spune că animalele stau de vorbă. Cine le pândeşte le poate înţelege graiul şi poate afla multe taine, scrie yogaesoteric.net.

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI. Tot în noaptea de Sânziene se spune că răsare în mod magic floarea albă de ferigă, care aduce noroc celui care o va culege, înfruntând curajos duhurile care o păzesc; acesta va putea citi gândurile oamenilor şi va descoperi comori ascunse.

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI
. Dacă o fată aruncă un buchet de flori de Sânziene prin uşa deschisă sau prin fereastră, atunci îşi va găsi în acest an ursitul. Alteori buchetul se pune sub pernă, căci se spune că visele din această noapte se împlinesc.

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI
. La solstiţiul de vară se atârnă crengi de arţar la uşi şi la ferestre, pentru că există credinţa fermă că în acest fel vor fi îndepărtate toate forţele malefice. Frunzele de arţar culese în această zi şi puse la uscat vindecă orice rană şi înlătură durerea de cap.

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI.
Dacă hainele, covoarele şi aşternuturile sunt expuse în 24 iunie la soare, ele nu vor fi mâncate de molii.

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI
. Dacă în această zi vezi o furnică roşie, aceasta este de foarte bun augur. Iar dacă găseşti o furnică în portmoneu, este un semn indubitabil că vei avea un an foarte bogat.

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI. În unele zone se obişnuieşte ca în această zi să se mănânce turte din aluat cu flori de soc, în felul acesta întregul an care urmează vei fi sănătos. Crenguţe de soc sunt atârnate la ferestre şi la uşi, pentru a apăra în felul acesta casa de orice necazuri şi boli şi pentru a se asigura astfel bunăstarea în tot anul următor.

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI
. Se spune că dacă culegi şi mănânci la miezul nopţi de Sf. Ion Botezătorul petalele florii de grâu, numită albăstrica, tot anul vei avea noroc în toate.

SÂNZIENE. TRADIŢII şi OBICEIURI - ce e interzis să faci în această zi

SÂNZIENE. TRADIŢII ŞI OBICEIURI. Bătrânii vorbesc că în noaptea de Sânziene, ielele se adună şi dansează în pădure. Cine le vede rămâne mut pentru totdeauna sau damblageşte. Tot ei cred că cine nu respectă Drăgaica poate avea parte de multe nenorociri: cel care spală, coase sau mătură în acea zi poate muri înecat ori fulgerat, scrie creştinortodox.ro.