MENIU

Alin Burcea, preşedinte ANAT: Turiştii care vin pentru vacanţe la noi sunt 700 de mii. Foarte puţini

Dorin Chioţea şi invitatul lui, Alin Burcea, preşedintele ANAT, au vorbt la emisiunea "Realitatea pe net", difuzată LIVE pe Realitatea Plus şi Realitatea.net, despre problemele turismului din România. 

"FRF ne-a spus ca numai sponsorii primesc bilete. Ni s-au cerut 300.000 de euro. Am solicitat un anumit numar de bilete, ca sa facem pachete. Ni s-a spus ca nu se poate.

Am primit pana la urma niste bilete, am oferit 250.000, 200.000, 150.000. In martie am renunţat. Unii au luat ca asa era, 4 bilete la meci. Daca ai dat la 3 persoane tu trebuie sa mergi, pentru ca celelalte persoane nu pot intra fara tine. Trebuie sa mergi neaparat acolo, nu-ti permiti sa fii bolnav.

N-a fost asa mare valul de clienţi pentru Euro 2016, pentru că e vorba de atentate, chiar pe Stade de France au fost evenimente. N-a fost asa bataie pe bilete, cum ma asteptam. N-am inteles cum presedintele FRF a refuzat banii nostri. Putea să-i ia şi făceam grupuri organizate. Am facut in 94, 96, 98, 2000. Banii nostri nu i-au primit.

Se misca piata, sunt 1-2 firme care lucreaza cu FRF, la meciurile echipelor de club mai sunt 1,2,3,4 firme care fac pachete.

Pentru JO de la Rio, biletul de avion este scump. JO nu genereaza atata bucurie si adrenalina cat genereaza fobbalul. Nu-i atat de mare nebunia la JO cum e la fotbal.

Am candidat la ANAT pentru ca agentiile au probleme legate de insolvenţă şi faliment. Ne apropiem de ideea unui fond privat de garantare. Probabil ca va fi o limita de 1 milion. Daca se mai intampla o insolventa sau un faliment, nu va mai exista riscul la turisti.

Astazi, noi, agentiile de turism avem TVA-ul de 20 la suta. Hotelierii au TVA-ul de 9 la suta la cazare si masa. Noi asiguram un tarif mai bun decat la receptie. Unele hoteluri sar peste cal. Daca la receptie e 100 lei, noi vindem cu 80 lei. TVA-ul de 20 la suta e o gluma proasta.

In Romania vin azi, cu totul, turisti vreo 2 sau 2,5 milioane de oameni. Dar mulţi vin pentru afaceri. Oameni care vin pentru vacante sunt 700-800 de mii.

Lupta mea este ca sa punem la Bruxelles "travel agency" pe lista TVA-ului special.

Problema e ca Romania nu are imagine. Cand spui Romania, nu spui nimic. Nu mai avem imagine proasta, suntem pe un zero pozitiv. Am putea iesi cu Dracula. El e un brand cunoscut de peste 100 de ani. Noi trebuie sa spunem Dracula e Romania. Turisitolor le place legenda. Printul Charles a cumparat in Transilvania pentru ca e considerat un taram mitic.

Satele saseşti sunt unice. Putem iesi cu Dracula parc, putem iesi cu Delta. Chiar Bucureştiul e un produs extrem de bun. Putem vinde Centrul Vechi. Casa Poporului nu e exploatata mai deloc.

Anul trecut au fost 16.000 de romani in croaziera. Sunt si croaziere de 700 de euro. Fiecare roman care are un avocat, un preot, trebuie sa aiba si un agent de turism", a spus Alin Burcea.

Mai multe articole despre:
Dorin Chiotea