MENIU

Şanşe prea mici pentru copiii născuţi prematuri. Nu sunt bani pentru incubatoare sau recuperare

<p>Şanşe prea mici pentru copiii născuţi prematuri. Nu sunt bani pentru incubatoare sau recuperare</p>

20 de mii de copii se nasc anual înainte de termen în ţara noastră. Mulţi dintre ei nu au nicio şansă la viaţă pentru că maternităţile nu sunt dotate cu aparatură performantă.

Miercuri, părinţii copiilor născuţi prematur au ieşit în stradă pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă. Simbolic, ei au mers 50 de metri cu respiraţia oprită pentru a recrea momentele prin care trec prematurii până ajung la terapie intensivă şi sunt resuscitaţi.

Emilia desenează, cu stângăcie, o floare, împreună cu mama ei. A venit pe lume la doar 32 de săptămâni.

"Când mie mi s-a declanşat naşterea prematură, mi s-a spus că va trebui să dau semnătură că nu sunt incubatoare libere", a afirmat mama Emiliei.

Fără oxigen, fetiţa ar fi murit. A avut însă noroc. Un incubator s-a eliberat chiar în primele minute de la naştere.

"N-am putut să-mi ating copilaşul. Timp de două săptămâni. Am atins doar incubatorul. Am făcut recuperare cu ea o lungă perioadă de timp. Statul român ... 21 de şedinţe gratuite pe an dă pentru copiii prematuri", a afirmat mama Emiliei.

Femeia a plătit sute de şedinţe de kinetoterapie timp de un an şi jumătate. În lipsa terapiei, un copil prematur merge mai târziu decât alţi bebeluşi şi poate avea dificultăţi de adaptare.

La fiecare cinci ore, un copil mai mic de un an moare în ţara noastră. Astfel am ajuns să fim pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate infantilă. Dacă maternităţile ar fi dotate corespunzător, trei sferturi dintre bebeluşi ar putea fi salvaţi 17,25

Avem 118 maternităţi de stat şi private în România, dar numai în 20 dintre ele pot fi trataţi nou născuţii în stare gravă.

"În Bucureşti ar fi cam 60, 60 de locuri. Ar trebui în Bucureşti să fie probabil că 200 de locuri unde se pot îngriji nou născuţi cu orice fel de problemă critică. Este frustrant lucrul acesta. Atâta putem să facem faţă", a spus Cătălin Cîrstoveanu, şef secţie ATI nou-născuţi Spitalul Marie Curie.