MENIU

Șansa la NORMALITATE: Vaccinul anti-Covid de generația a doua, care vizează celule T: UIMITOR sub ce formă se administrează și cât durează imunitatea

Coronavirus

În vreme ce pandemia de coronavirus ia tot mai multe vieți, bilanțul la nivel mondial depășind 5 milioane de morți, potrivit AFP, piața vaccinurilor anti-COVID este în continuă expansiune. O companie britanică a anunțat că va începe în curând testele clinice ale unui vaccin de a doua generație anti-Covid-19. Vorbim despre un plasture cutanat, fapt ce îl face extrem de ușor de administrat, care utilizează celulele T pentru a distruge celulele infectate. Atuul unui astfel de produs este că ar putea oferi o imunitate mai durabilă decât vaccinurile actuale, care necesită doze de rapel pentru a ține pas cu mutațiile apărute în structura virusului.

Potrivid The Guardian, Emergex a fost înființată în orașul Abingdon, din Marea Britanie, în anul 2016, pentru a dezvolta vaccinuri cu celule T. Ideea îi aparține profesorului Thomas Rademacher, directorul executiv al firmei și profesor emerit de medicină moleculară la școala de medicină a University College London.

Vaccinurile pregătesc celulele T pentru a elimina celulele infectate din organism imediat după infecție, împiedicând astfel înmulțirea virusului și apariția bolii.

În timp ce anticorpii produși de actualele vaccinuri anti-Covid se lipesc de virus și îl împiedică să infecteze celulele, celulele T găsesc și distrug celulele infectate. Vaccinurile precum Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Oxford, produc, de asemenea, un răspuns al celulelor T, dar într-o măsură mai mică. Important de precizat este și faptul că ar acest tip de vaccin ar putea oferi o imunitate de durată mai lungă - posibil timp de zeci de ani - și ar putea fi, de asemenea, mai bun în combaterea mutațiilor virusului.

Emergex a primit undă verde din partea autorității elvețiene de reglementare a medicamentelor pentru a efectua primele teste clinice, la care vor participa 26 de persoane ce vor primi o doză ridicată și una redusă din vaccinul său experimental Covid-19, începând cu data de 3 ianuarie. Rezultatele intermediare ale studiului sunt așteptate în aceeași lună.

"Este pentru prima dată când un organism de reglementare a aprobat intrarea în studii clinice a unui vaccin Covid al cărui unic scop este de a genera un răspuns țintit al celulelor T în absența unui răspuns al anticorpilor, iar aceste celule T caută celulele infectate și le ucid", a afirmat Robin Cohen, directorul comercial al companiei.