MENIU

Detalii șocante din dosarul Colectiv. Sângele donat pentru răniți NU a fost testat bacteriologic

Sângele transfuzat în România nu este controlat bacteriologic, conform unor informații apărute marți în presă. Conducerea institutului se apară şi spune că doar 1% din produsele donate trebuie testate bacteriologic potrivit normele aflate în vigoare. În plus, șefii centrului dau asigurări că la pacienţii nu ajunge sânge contaminat.

”Testarea bacteriologică nu se face la sângele care se distribuie la spitale ori bolnavii de la #Colectiv nu au primit componente sanguine controlate bacteriologic, nici măcar concentrate trombocitare controlate bacteriologic pentru care ar fi avut o indicație transfuzională absolută. Iradierea produselor de sânge, ca și compatibilizarea sângelui, se face dedicat pentru pacienți cu identitate cunoscută pe baza indicațiilor transfuzionale, și anume: nou-născuți, copii, pacienți imunodeprimați și politransfuzați, ceea ce nu a fost cazul pacienților de la Colectiv”, ar fi declarat şeful Laboratorului Central de Control al Calităţii Sângelui, Ovidiu Coban, citat de psnews.ro.

Prin urmare, nici tinerii răniți în ruma incendiului de la clubul Colectiv nu ar fi primit sânge testat bacteriologic. 

Ministerul Sănătăţii a trimis Corpul de Control la Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină, după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora sângele donat este verificat doar virusologic nu şi bacteriologic.