MENIU

SĂNĂTATE. 5 alimente suprinzătoare care îţi albesc dinţii

SĂNĂTATE. 5 alimente suprinzătoare care îţi albesc dinţii

Ştim cu toţii cât de importantă este în societatea în care trăim imaginea şi toţi tânjim după un zâmbet alb, frumos, fără defecte. Dinţii pătaţi reprezintă un obstacol pentru un zâmbet larg şi plin de încredere ca al vedetelor. Cu cât înaintăm în vârstă, consumul anumitor alimente sau băuturi determină pătarea dinţilor, dar surprinzător, se pare că sunt şi alimente foarte la îndemână care favorizează albirea dinţilor sau care le menţin albul natural.

Dacă vreţi dinţi mai albi fără prea multă bătaie de cap şi fără tratamente complicate de albire, iată câteva dintre alimentele care albesc dinţii în mod natural!

1. Friptura de vită. În conformitate cu Asociaţia Medicilor Dentişti din Statele Unite ale Americii, fosforul din carnea de vită protejează smalţul dentar şi oasele. În plus, efortul depus pentru mestecarea cărnii roşii menţine gingia sănătoasă. Un studiu efectuat în 2013 afirmă că printre efectele masticaţiei se numără obţinerea unor dinţi mai curaţi şi mai puternici.

2. Ciocolata neagră. În ciuda a ceea ce crede toată lumea, ciocolata neagră vă poate face dinţii mai strălucitori. Taninurile(antioxidanţi care se găsesc în cacao) previn aderarea bacteriilor şi omoară microorganismele care determină respiraţia urât mirositoare. În plus, ciocolata neagră mai conţine şi un compus numit teobromină care întăreşte smalţul dentar. Pentru a avea aceste efecte, ciocolata trebuie să conţină un procent de minimum 70% cacao, iar conţinutul de zahăr să fie cât mai scăzut.

3.Brânza. Conţinutul crescut de calciu, fosfor şi proteine face brânza să fie un aliment extrem de sănătos pentru dinţi. De asemenea, consumul de brânză creşte pH-ul salivar la valori peste 5.5- nivelul critic care determină eroziunea smalţului şi apariţia cariilor dentare, iar acidul lactic conţinut de brânză protejează şi el dinţii împotriva cariilor dentare.

4. Xilitolul. Este un alcool ce substituie zahărul, folosit ca îndulcitor artificial în alimentele recomandate diabeticilor şi în guma de mestecat. Şi da, se pare că aceşti compuşi, îndulcitorii artificiali, au şi un efect benefic. Consumul de gumă de mestecat stimulează producţia de salivă, care conţine cantităţi mari de calciu şi fosfor şi omoară bacteriile apărute imediat după masă. Xilitolul, un îndulcitor obţinut din extracte de mai multe plante, omoară bacteriile care determină apariţia cariilor dentare. De asemenea, în timp ce anumiţi îndulcitori artificiali sunt cunoscuţi ca fiind toxici pentru că determină obezitatea, studiile arată că xilitolul previne creşterea în greutate.

5. Stafidele. Ai putea crede că stafidele au efecte negative asupra sănătăţii dinţilor deoarece sunt extrem de dulci şi lipicioase, dar de fapt îi protejează. Studiile au arătat că persoanele care au consumat cereale ce conţineau şi stafide aveau dinţii mai curaţi decât persoanele care au consumat acelaşi tip de cereale, dar fără stafide. Mestecarea stafidelor creşte fluxul de salivă, care reduce şi previne apariţia plăcii bacteriane, petelor, şi cariilor dentare prin neutralizarea pH-ului acid creat de alte alimente şi de bacterii.

Este important să avem aşteptări realiste de la aceste metode. Metodele alternative pot îmbunătăţi aspectul şi sănătatea dinţilor, dar nu pot substitui în totalitate tratamentele profesionale, efectuate într-un cabinet de medicină dentară.

Acest material a fost oferit de comunitatea www.doctoruldedinti.info