MENIU

Salvamont, intervenție dramatică în nămeți, în munții Parâng - Un turist polonez s-a accidentat la o plimbare pe snowmobil

Salvamont, intervenție dramatică în nămeți, în munții Parâng - Un turist polonez s-a accidentat Foto: Salvamont

Acțiune dificilă a salvamontiștilor în munții Parâng, unde riscul de avalanșe este însemnat, potrivit avertismentului meteorologilor din aceste zile. Salvatorii caută un turist polonez care s-a rătăcit în timp ce se plimba cu snowmobilul.

Salvamontiştii din Vâlcea intervin în seara de joi pentru a salva un turist polonez care s-a accidentat într-o zonă greu accesibilă din Munții Parâng - în munții Latoriței.

Turistul a ajuns în zona respectivă, aflată la aproximativ un kilometru de pârtia de schi Transalpina, din greșeală, în timp ce se plimba cu snowmobilul.

„Acțiune în derulare a salvamontistilor din Voineasa pentru acordarea primul ajutor medical și recuperarea unui turist polonez accidentat în masivul Parang în timpul unei drumeții cu sowmobilul.
Deja este noapte, în zona ninge , vizibilitate este redusa , localizarea accidentatului este deosebit de grea dar salvamontiștii spera sa realizeze o actiune rapida și sa nu expună accidentatul foarte mult temperaturilor scăzute din timpul nopții”, au anunțat salvamontiștii într-un mesaj postat pe pagina de Facebook Salvamont România.
Meteorologii au avertizat deja că în mai multe zone montane este risc însemnat de avalanșe în urma depunerii zăpezii. Potrivit buletinului nivologic, în munții Parâng, grosimea stratului de zăpadă era cel puțin 39 de cm, joi, la orele amizii. În ultimele zile se depuseseră 15-20 cm de zăpadă proaspătă tip pulver, cu aderență scăzută la stratul vechi înghețat și stabilizat. Pe văi sunt formate depozite în zonele adăpostite, iar în zonele mai înalte sunt și se vor forma noi plăci de vânt, care se pot rupe cu ușurință la supraîncărcări, riscul declanșării avalanşelor fiind însemnat (3). Sub 1800 m stratul nou depus este local consistent, format și din zăpada spulberată din zonele mai înalte. Acest ultim strat depus peste cel vechi poate aluneca pe pantele suficient de înclinate la suprasarcini, riscul declanșării avalanşelor fiind moderat (2).