MENIU

Salata de vinete, reţeta secretă a lui Radu Anton Roman

Radu Anton Roman: Cum se face corect salata de vinete

Salata de vinete. Deosebit de gustoasă, ușor de preparat și savurată cu plăcere în orice anotimp, salata de vinete este un aperitiv nelipsit de pe mesele românilor. Cu maioneză sau fără, rețeta preparatului delicios o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Român în lucrarea gastronomiei românești, "Bucate, vinuri și obiceiuri românești". Iată ce notă autorul despre acest preparat: "Șocant de gustoasă, salată de vinete e aperitivul aproape zilnic al unui anotimp românesc inexistent: vara-toamna

Salata de vinete. Iată ce notă autorul despre acest preparat: "Șocant de gustoasă, salată de vinete e aperitivul aproape zilnic al unui anotimp românesc inexistent: vara-toamna.

Adusă în Europa de arabi, vânăta este la noi una din cele mai importante legume ale sfârșitului verii și o vedetă omniprezentă a "borcaniadei" de toamnă: vinete tocate la congelator, vinete sărate la borcan, salată de vinete și zacuscă, vinete împănate în suc de roșii, în ulei etc".

Salata de vinete. Ingrediente: 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi), 1 pahar untdelemn, 1 ceapă roșie, mare tare, 1 lingură oțet mere, 2 roșii coapte, sare, piper.

Salata de vinete. Mod de preparare: Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părțile, până se-nmoaie. Se curăţă imediat de cojile arse, se sărează și se pun la scurs, pe un fund înclinat, cel puțin un ceas. Se toacă mărunt ceapa, se spală iute într-un șuvoi de apă rece (să-i iasă amăreala oxidată) se scurge bine de tot. Se amestecă ceapa cu oțetul.

Se toacă vinetele pastă, apoi pasta asta se freacă cu ulei, puțin câte puțin, până se-ntăreşte și se face spumoasă. Se adaugă sosul de ceapă cu oțet (piper, dacă mai e cazul). Se ornează cu felii de roșii.

Salata de vinete. Taine: se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână și 3-5 căței de usturoi pisat. Vinetele scurse și tocate pot fi gătite și cu maioneză.

După ce au fost curățate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenușuri ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriță piper măcinat, 1 lingură smântână de frișcă și 3 căței usturoi, scrie bzi.ro.