MENIU

Salariu astronomic pentru omul care decide destinul Dacia

Carlos Ghosn

Carlos Ghosn, șeful alianței Renault-Nissan, a încasat un pachet salarial record anul trecut. Ghosn este omul care decide destinul Dacia, companie care pare să fi ieșit din epoca de glorie după ce nu a mai scos niciun model nou în ultimii doi ani.

Carlos Ghosn a fost plătit cu peste 14,5 milioane euro pentru pozițiile de conducere pe care le deține atât la Nissan, cât și la Renault.

Potrivit informaţiilor comunicate marţi de Nissan, companie controlată în proporţie de 43,4% de Renault, Ghosn a fost plătit în anul financiar 2014-2015 cu 1,035 miliarde de yeni (8,4 milioane de dolari), în creştere cu 4% comparativ cu exerciţiul precedent.

De la Renault, Ghosn a fost recompensat cu 7,2 milioane de euro, cu 169% mai mult decât suma de 2,67 milioane de euro de care a beneficiat în 2013, potrivit Agerpres

Recent, Ghosn a spulberat toate speranțele celor care se așteptau să vadă un nou model low-cost produs sub brandul Dacia: noul Kwid va fi vândut în Europa ca Renault Kwid, în timp ce Dacia pierde puternic din turație pe piețele europene.

"Nu va exista un Kwid branduit ca Dacia... va exista doar Renault Kwid", a spus recent Carlos Ghosn, conform indianautosblog.com.

Kwid, citadină situată sub modelul Sandero și care preia multe trăsături de la hatchback-ul de la Mioveni, a fost lansată pe piața auto din Indian și va intra și pe alte piețe emergente ale Asiei. 

Șeful Renault nu a oferit mai multe detalii despre un model Dacia situat sub Sandero, însă decizia de a nu comercializa Kwid sub marca Dacia va amâna din nou apariția mult așteptatului baby Sandero.

Cu toate că e unul din cei mai bine plătiţi directori de companii din Japonia, Ghosn este devansat de omologii săi americani şi europeni. Directorul Ford Motor Co., Alan Mulally, care s-a retras la mijlocul anului trecut a câştigat 22 milioane de dolari în 2014 iar succesorul său Mark Fields a câştigat 18,6 milioane de dolari.

CEO-ul de la General Motors Co., Mary Barra, a fost recompensat cu 16,2 milioane de dolari. De asemenea, directorul Fiat Chrysler Automobiles NV, Sergio Marchionne, a câştigat anul trecut 6,6 milioane de euro sub formă de salariu şi stimulente la care se adaugă un bonus de 24,7 milioane de euro, 1,6 milioane acţiuni şi un alt bonus de 12 milioane de euro care îi va fi plătit în momentul în care demisionează.

În sfârşit, directorul Volkswagen AG, Martin Winterkorn a fost plătit cu 15,9 milioane de euro în 2014

Mai multe articole despre:
Renault Dacia Carlos Ghosn